Fixa en rabatt med kontrast

NYHETER

Pigga upp med blandade färger

1 av 6 | Foto: Ett effektfullt sätt att plantera dahlior är att sätta föera olika sorter i grupper bredvid varandra, säger Annika Anderberg Boman. Blomman på bilden heter Bishop Llandaff.

Ser rabatten lite risig ut, trots att växterna är i perfekt skick?

Det kan bero på att färgerna inte passar ihop.

- En enformig rabatt förhöjs enkelt genom att man lägger till några växter i kontrastfärger, som utropstecken, säger Annika Anderberg Boman, trädgårdsdesigner på Sofiero trädgård i Helsingborg.

Den blå rabatten får liv genom kontrastfärgerna orange, vitt, grått och lime. En mörkgrön häck piggas upp av vita blommor, som framhävs i skugga.

Många färger får ett lyft bara av att blandas med en annan nyans av samma färg.

- Jag använder mörkare lila för att framhäva islila. Det är bra om man inte vill ha en alltför pastellig rabatt. Dessutom försvinner de mörklila tonerna i skymningsljus om man inte plockar in lite ljusförstärkare i rabatten.

Gör en provbukett

Hon rekommenderar att man gör en liten provbukett av de blommor man har tänkt ha i sin rabatt, eller att man sätter ihop några krukor med olika färger och former, innan man köper nya växter. Den vågade odlaren blandar starka färger med varandra. Det fungerar oftast bäst om man har kalla färger för sig och varma för sig.

- Jag har planterat en lila flox tillsammans med en röd rabattlobelia. Det fungerar för att det är en varmröd färg och att den lila färgen är så mättad.

Är du i stället en mer försiktig odlare föreslår Annika Anderberg Boman att du testar att fylla ut rabatten med några limefärgade blommor, till exempel blomstertobak.

- Det går lika bra med lime, brukar jag säga. Ett säkert kort som passar till allt.

Starta med ettåriga

Hon tipsar också den som vill börja experimentera att starta med de ettåriga växterna, eftersom de inte är så dyra och ändå blommar ut efter en sommar.

- Man ska också komma ihåg: "The beauty lies in the eye of the beholder". Tycker man själv att något är fint så är det fint.

Annikas bästa tips

Vad säger din favoritfärg om dig?

Emmy Sundqvist

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård