Madeleine Leijonhufvud död

avTT

Foto: Marc Femenia/TT
Madeleine Leijonhufvud. Arkivbild

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, har avlidit i en ålder av 75 år, säger hennes make Sigfrid Leijonhufvud till TT. Hon avled på Jakobsbergs sjukhus på söndagen efter en längre tids sjukdom.

Leijonhufvud var bland annat känd för sitt arbete med den nya sexualbrottslagen. Hon var även ordförande för fackförbundet Jusek och biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet. Hon skrev även en lång rad böcker inom juridik samt en stor mängd debattartiklar.

Under en stor del av sitt yrkesliv arbetade hon hårt för att förnya sexualbrottslagstiftningen där hon var mycket drivande.

Maken Sigfrid Leijonhufvud framhåller hur glad hon var över att hinna uppleva dagen i maj i år då riksdagen klubbade igenom regeringens förslag om en samtyckeslag.

– Hon gladdes oerhört mycket åt detta efter att ha kämpat för det här i 20 år. Det betydde mycket att hon fick uppleva det till slut, säger Sigfrid Leijonhufvud.

I en TT-intervju 2016 sade hon att en samtyckeslag skickar rätt signaler.

– Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott.

ARTIKELN HANDLAR OM