Bröllopsfeber i Storbritannien

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De lyckliga tu. Storbritanniens prins Harry och hans tillkommande Meghan Markle.
Foto: Ben Birchall/AP/TT
De lyckliga tu. Storbritanniens prins Harry och hans tillkommande Meghan Markle.
Muggar, flaggor, tallrikar, dockor – till och med kondomer – med bilder på prinsparet saluförs inför bröllopet.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Muggar, flaggor, tallrikar, dockor – till och med kondomer – med bilder på prinsparet saluförs inför bröllopet.

Försäljning av muggar, choklad och flaggor. Och minutiös bevakning av det lyckliga paret. Nu råder det bröllopsyra i Storbritannien och i morgon får prins Harry och amerikanska Meghan Markle varandra.

– Det ska bli spännande att se hur feministen och skådespelaren Meghan Markle kommer att kombinera detta med sin nya livslånga roll, säger journalisten och kungaexperten Ebba von Sydow.

Mitt i den glammiga bröllopsyran finns en unken baksida som stämmer till eftertanke. I början av sin relation med prins Harry blev Meghan Markle utsatt för grova rasistiska påhopp i pressen. ”Från bomullsslavar till kunglighet” skrev Daily Mail i en artikel om Markle, som har afroamerikanskt påbrå.

Öppenhjärtigt prinsbrev

Det brittiska hovet gick ut med ett pressmeddelande, där prins Harry känslosamt redogjorde hur mycket det smärtade honom att hans blivande hustru blev utsatt för trakasserier och där han konstaterade att en gräns hade passerats.

– Det är skönt att se att det brittiska kungahuset och hovet så tydligt har satt ned foten. Man kan tycka att det är en självklarhet i det här fallet, men i kungliga sammanhang är det inte det. Prins Harrys långa öppenhjärtiga brev är också någonting ovanligt som tydligt visar att han har övertagit sin mamma Dianas roll med det älskvärt imperfekta, säger Ebba von Sydow.

Stark feminist

Meghan Markle beskriver sig själv som en stark och självmedveten kvinna. Hennes starka feministiska åsikter är något som kan bli en tillgång för kungahuset.

– Tyvärr är det få kungligheter som utnyttjar det fönster de har och säger vad de tycker i viktiga frågor. De skulle kunna ta ställning tydligare utan att det för den sakens skull skulle innebära något kontroversiellt. Där tror jag att Meghan Markle kommer att bryta ny mark, säger Ebba von Sydow.

Och prinsarna William och Harry står för en modern inställning som Ebba von Sydow anser betyder en hel del för att bevara populariteten för de kungliga.

– De är jätteduktiga på detta. De har förstått vikten av att kommunicera på ett modernt sätt; de har självdistans, de erkänner sina brister, de berättar om sorgen efter sin mamma och de skojar med sin farmor, säger Ebba von Sydow och syftar på matriarken drottning Elisabeth II.

"Där tror jag att Meghan Markle kommer att bryta ny mark."

Den kungliga experten och journalisten Ebba von Sydow om prins Harrys blivande fru och hennes hjärtefrågor feminism och jämlikhet.

Publicerad: