”Ville se hur Sverige klarar ett terrorhot”

avBjörn Barr

Politiska motiv bakom bombhotet

1 av 18

Mannen som bombhotade Socialdemokraterna och Moderaterna ogillar partiernas invandringspolitik.

Enligt mannen leder ökad mångkultur till fler terrordåd – därför ville han testa Sveriges beredskap genom ett fejkat bombhot.

Det säger en källa med insyn i utredningen till Aftonbladet.

Tipsa | Aftonbladet

Över ett dygn har förflutit sedan en man klev in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kontor på Stora Nygatan 26 i Stockholm. Mannen sa att han hade ett explosivt föremål på sig – något som fick polisen att utrymma adressen. Dessutom uttalade mannen hot mot både Socialdemokraterna och Moderaterna.

Polisen har varit förtegen om mannen men enligt en källa med insyn i utredningen är mannen i 40-årsåldern. Han ska ha kommit till Sverige för ett par veckor sedan för att söka asyl.

Ville testa beredskapen

Mannen ska ha starka politiska åsikter och är mycket kritisk till Socialdemokraternas och Moderaternas invandringspolitik. Däremot tycker han om Jimmie Åkesson som han menar försvarar och står upp för sitt folk. Enligt Aftonbladets källa anser mannen att ökad mångkultur leder till fler terrordåd. Bombhotet var ett test på hur Sveriges terrorberedskap fungerar, enligt källan.

– Vi kommer inte att bekräfta eller dementera några sådana uppgifter. Med hänsyn till honom och förundersökningssekretessen kommer vi inte att kommentera det, säger Towe Hägg, presstalesman på Stockholmspolisen.

Hörde kraftig smäll

Sedan mannen kom till Sverige ska han ha bott i ett uthus på en tomt några mil från Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet. Under gårdagen gjorde polisen en husrannsakan på tomten. Flera grannar vittnar om att en kraftig explosion ska hörts i området för ett par dagar sedan.

– Min fru blev livrädd och sprang in. Vi har ingen aning om vad det kan ha varit, säger en granne som vill vara anonym.

Under fredagen ska mannen som är anhållen misstänkt för grovt olaga hot och grovt falsklarm tilldelas en offentlig försvarare. Sedan kommer polisen att hålla nya förhör med mannen.

– Vi har haft ett förhör med mannen och han har underrättats om misstanken om grovt olaga hot och grovt falsklarm. Nu väntar vi på ett förhör med den försvarare som jourdomstolen kommer att utse under förmiddagen, säger Towe Hägg.