Kidnappade skolflickor kan ha setts av spionplan

1 av 4 | Foto: AP
KIDNAPPADE FLICKORNA Några av de hundratals flickor som hålls fångna av Boko Haram. Bilden kommer från en film som terrorgruppen släppte i maj.
NYHETER

Amerikanska spionplan har tagit bilder av stora grupper med flickor på avlägsna platser i nordöstra Nigeria.

Nu höjs hoppet om att det kan röra sig om de skolflickor som Boko Haram fört bort.

– Det är ovanligt att hitta en stor grupp med unga kvinnor på ett fält på det här sättet, säger en person ur det amerikanska försvaret.

Det är den amerikanska tidningen Wall Street Journal som varit i kontakt med representanter från det amerikanska försvaret. De har berättat om iakttagelserna från spionplanen.

I början av juli sågs en grupp med 60-70 flickor hållas på ett fält långt ute i ödemarken i nordöstra Nigeria. I slutet av juli sågs 40 flickor på ett annat fält. När flygplan återvände för att bekräfta grupperna man sett så var platserna övergivna.

Enligt representanterna från försvaret är det för tidigt att säga om det rör sig om några av de 219 skolflickor som fördes bort av den militanta islamistgruppen Boko Haram tidigare i år. Man har helt enkelt inte tillräckligt med information.

”Inget hippieband”

Samtidigt säger en representant från försvaret till Wall Street Journal att iakttagelserna är misstänkta.

– Det är ovanligt att hitta en stor grupp med unga kvinnor på öppna fält på det här sättet. Vi utgår från att det är inte handlar om ett hippie-rockband som är ute där och campar.

Skulle det vara de bortförda skolflickorna som man sett så stödjer det ryktena om att Boko Haram behandlat flickorna relativt bra, för att senare kunna använda dem som tunga förhandlingspjäser för att få fångar frisläppta, skriver Nigerian Tribune.

Uteslutit militärt ingripande

Nigerias president Goodluck Jonathan har fått utstå hårda påtryckningar för att gå med på ett fångutbyte med Boko Haram för att få flickorna frisläppta. Han har redan sagt att man inte kommer genomföra en militär räddningsinsats, då det skulle kunna äventyra flickornas liv, skriver australiska new.com.au.

Det var den 14 april som beväpnade medlemmar ur Boko Haram stormade flickskolan i Chibok. 276 flickor kidnappades. Sedan dess har flera lyckats fly, men de flesta saknas ännu.