Polisen inleder utredning om Roberts död

NYHETER

Brodern: Han möttes av en eldstorm

1 av 5 | Foto: Robert Svensson föll offer för branden.

En eldstorm mötte Robert Svensson, 30, i måndags och den tog hans liv.

– Hur kunde han vara där, just då. Det borde ha varit avspärrat, säger hans bror Stefan Svensson.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Robert Svensson, en 30-årig chaufför från Söderbärke, hittades död i måndags. Tidigare på eftermiddagen hade han begett sig till Stabäck utanför Ängelsberg för att lasta timmer under natten till tisdagen.

På platsen fanns redan hans chef, den 42-åriga mannen som är svårt skadad och vårdas på Linköpings sjukhus. De skulle genomföra ett skiftbyte.

I närheten av platsen härjade skogsbranden.

– Själva har de inte förstått att det var farligt att vara där. Jag har fått veta, av en helikopterförare, att det var 40 meter höga lågor i trädtopparna och det blåste kraftigt. Vinden vände och de beskriver att det kom en eldstorm. Det går inte att förstå om man inte var där, säger Stefan Svensson, 35, som är Roberts bror.

– Jag träffade honom bara en timma innan det hände. Han var hemma hos mig och vi fikade. Jag tänker att det här är en mardröm och att jag ska vakna upp och få se honom igen. Vi tar en dag i taget nu, säger Stefan Svensson.

Förundersökning inledd

Han beskriver sin bror som "omtänksam och snäll".

– Det låter klyschigt, men han ställde upp för och hjälpte alla. Han körde extra med skolbussarna i bygden. Och jag har själv tre barn som han ofta var barnvakt åt.

Nu har polisen uträttat en anmälan om vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Det efter att nya uppgifter kommit in till Arbetsmiljöverket.

– Det får ha sin gång och så får vi se vad de kommer fram till. Men allt verkar ha varit väldigt rörigt. Jag är inte ute efter en syndabock, den spontana frågan är bara vad gjorde de där? säger Stefan Svensson.

"Ren rutin"

Förundersökningsledare Helena Eckerrot Flodin säger att det är "ren rutin" att utredningen inleds.

– Vi måste upprätta en förundersökning för att kunna genomföra förhör och säkra eventuella bevis. I nuläget vet vi inte alls om det är något brott som ligger bakom, säger hon.

Finns det något som tyder på det?

– I nuläget vet vi ingenting. Utredningsläget är väldigt svårt som du kanske kan förstå. Vi kommer nu att ta in diverse bolagsutdrag och gå igenom dem. Sedan kommer vi att genomföra förhör med de som kan tänkas veta något om detta.

Är det 42-åringen som misstänks?

– Det finns ingen misstänkt i det här läget. Det vi kan säga är att en arbetsgivare kan göra sig skyldig till arbetsmiljöbrott om man bedriver verksamhet som försätter personalen i fara. Man får helt enkelt inte sätta sina anställda i situationer där de kan skadas, säger förundersökningsledare Helena Eckerrot Flodin.

Robert Svensson anmäldes saknad av sina släktingar några timmar före olyckan. Det slutliga identifieringen av den döde kommer att dröja. Men ett id-kort som hittades på olycksplatsen tillhörde honom.