Åt kosttillskott – fick hjärnblödning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Kosttillskottet som kvinnan tog innan träningen.

NYHETER

Mitt i träningspasset tappade den 53-åriga kvinnan känseln i arm och hand.

Läkare konstaterade att hon fått en hjärnblödning – efter att ha ätit prestationshöjande kosttillskott.

– Det finns en hög misstanke om ett samband, säger läkaren Rickard Zeijlon.

Kvinnan fick svårt att röra sin vänstra arm och hand, 45 minuter in i ett träningspass i januari i år.

Hon trodde först att en nerv hamnat i kläm. När symptomen inte släppte sökte hon vård på sjukhus i Göteborg.

Läkarna reagerade när kvinnan berättade att hon  för första gången testat det prestationshöjande kosttillskottet ”Jacked Power” innan träningen.

Ser samband

Kosttillskottet kopplas till hjärnblödningen som kvinnan drabbades av. Fallet beskrivs i en artikel i Läkartidningen, författad av AT-läkaren Rickard Zeijlon och Björn Andersson, docent och överläkare vid medicinkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Som vi skriver i artikeln så kan vi inte helt säkert slå fast att det orsakat hjärnblödningen. Men med tanke på tidssambandet och tidigare liknande fall som vi hänvisar till kan man i alla fall säga att det finns en hög misstanke om att det finns ett samband, säger Zeijlon till Aftonbladet.

I artikeln nämns andra fall där tidigare friska personer drabbats av hjärnblödning och hjärtinfarkt efter att ha ätit kosttillskott.

Ämnena i kosttillskottet som kan öka riskerna för att drabbas är bland annat de centralstimulerande beta-fenetylamin och N,N-dimetyl-fenetylamin. Båda är amfetaminliknande substanser.

Läs noggrant

”Misstankar har väckts kring samband mellan intag av amfetaminliknande substanser och t ex hjärnblödning och hjärtinfarkt”, skriver läkarna i Läkartidningen.

Den 53-åriga kvinnan fick stanna på sjukhuset i fem dagar. Sen var hon sjukskriven en tid på grund av trötthet.

De tre kosttillskott som nämns i Läkartidningen har antingen dragits in eller fått delvis nytt innehåll. Men Rickard Zeijlon tycker att konsumenterna ska läsa innehållsbeskrivningen noggrant innan de köper kosttillskott.

Även Riksidrottsförbundet har tidigare varnat för risker med kosttillskott.

Aftonbladet har sökt företrädare för kosttillskottet Jacked Power.

Publicerad: