Amerikansk forskare: SD får 20 procent

Publicerad 2015-03-03

Amerikanska forskaren Benjamin Raphael Teitelbaum, expert på nordisk radikalnationalism,  tror att SD kommer att utesluta William Hahne.

Han är också säker på att partiet kommer växa:

– Sverigedemokraterna kan lätt få 20 procent redan i nästa val.

Forskaren Benjamin Raphael Teitelbaum, chef för avdelningen för nordiska studier vid University of Colorado, USA, har sedan fem år studerat nordisk radikalnationalism och specialiserat sig på Sverigedemokraterna. Han har även haft kontakt med nyckelpersoner inom partiet för upprepade djupintervjuer.

"Hahne har inte tagits på allvar"

Om den interna SD-striden om William Hahne som i helgen, mot partiledningens vilja, valdes till distriktsordförande i Stockholm, säger Teitelbaum:
– Hahne hör till en falang inom partiet som ställer sig emot trycket att bli av med partiets gamla stämpel, och försöka anpassa sig till kraven från media och "mainstreemsverige". Falangen har länge velat se en hårdare retorik, och mer föraktfull behandling av media.

Spänningen mellan ledningen och bunkerfalangen har pågått länge.

– Hahne själv är väldigt ambitiös. Av andra inom partiet har han setts som väldigt ung inte blivit tagen på allvar. Det har inte setts som möjligt för honom att ta sig in på en position som han gjort nu.

"Stor chans att han utesluts"

I samband med att Hahne ställde upp som ledarkandidat för SD Stockholm inleddes ett uteslutningsärende mot honom.

– Som det ser ut nu tror jag det finns en stor chans att partiledningen väljer att utesluta honom.

Enligt Teitelbaum skulle Hahne utan tvekan vara den största SD-profilen som hittills uteslutits. Patrik Ehn hade en stark position lokalt i Göteborg då han uteslöts 2013, men han var inte lika populär.

Ledningen tvingas nu väga den kritikstorm som väntas internt mot potentialen att växa som parti.

– Uteslutning av Hahne kommer kosta för partiet. Det kommer uppröra många. Vissa inom partiet kommer med rätta påtala att det är odemokratiskt. Men man kommer ta den smällen. Genom att visa upp en ännu hårdare ställning mot extremismen, kan man växa. Just nu har SD stora möjligheter att ta väljare från Moderaterna, efter decemberöverenskommelsen.

Plockar M-väljare

Benjamin Raphael Teitelbaum tror att SD kommer att fortsätta växa rejält.

– De kan lätt ta sig över 20 procent, redan i nästa val. Mycket beror på Alliansen, hur deras samarbete med S och MP kommer att se ut. Om politiken som förs av regeringen ses som en radikal vänsterpolitik kommer missnöjet bland moderatväljare driva dem åt höger. Då kommer de lätt kunna fångas upp av SD, tror jag.

Han har svårt att svara på om Sverige kommer följa den nordiska utvecklingen och få samarbeta med övriga riksdagspartier.

Svårt få inflytande

SD hör å ena sidan, ur ett bredare europeiskt perspektiv, till den mer moderata sidan av radikala nationalistiska partier. Å andra sidan har de en mer extrem bakgrund än exempelvis Dansk Folkeparti eller norska Fremskrittspartiet.

– Tonläget som SD bemötts med i offentliga uttalanden från övriga riksdagspartier, gör det väldigt svårt för dem att samarbeta med SD. Hur skulle exempelvis S kunna vända sig till sina väljare och säga: "Nu ska vi samarbeta med fascisterna". Det är i princip uteslutet.

Doktor Teitelbaums bok om nordisk radikalnationalism, Lions of the North, kommer i december i år, och ges ut av Oxford University Press.

Följ ämnen i artikeln