Nyheter

Assistenter bevittnade våld mot barn - larmade först efter 1,5 år

Av: 

Mira Micic

Den åttaåriga flickan bodde med sin mamma och styvpappa, samt parets treåriga dotter i Sundsvall.
På grund av en händelse för fyra år sedan drabbades flickan av en svår hjärnskada och har sedan dess behövt personlig assistans dygnet runt. Förutom extern personal jobbade även flickans mor, mormor och styvfar som hennes personliga assistenter.
Den 25 januari i år gick en kvinnlig personlig assistent, tillsammans med fem kollegor, till polisen.

Den åttaåriga flickan bodde med sin mamma och styvpappa, samt parets treåriga dotter i Sundsvall. På grund av en händelse för fyra år sedan drabbades flickan av en svår hjärnskada och har sedan dess behövt personlig assistans dygnet runt. Förutom extern personal jobbade även flickans mor, mormor och styvfar som hennes personliga assistenter. Den 25 januari i år gick en kvinnlig personlig assistent, tillsammans med fem kollegor, till polisen.

NYHETER

Den hjärnskadade flickans personliga assistenter bevittnade gång på gång föräldrarnas våld mot henne och lillasystern.

Först efter 1,5 år larmade de polisen.

Nu har föräldrarna åtalats för grov fridskränkning.

– Bevisningen är massiv, säger kammaråklagaren Jens Göransson.

Den åttaåriga flickan bodde med sin mamma och styvpappa, samt parets treåriga dotter.

På grund av en händelse för fyra år sedan drabbades flickan av en svår hjärnskada och har sedan dess behövt personlig assistans dygnet runt. Förutom extern personal jobbade även flickans mor, mormor och styvfar som hennes personliga assistenter.

Den 25 januari i år gick en kvinnlig personlig assistent, tillsammans med fem kollegor, till polisen.

De gjorde en anmälan och berättade om att de två flickorna ofredats, kränkts och misshandlats av föräldrarna.

Barnet tyst - efter smällar mot väggen

Den kvinnliga assistenten uppgav att hon vid 21-tiden föregående kväll blev mycket upprörd då pappan i familjen först slog sin treåriga dotter, bland annat med öppen hand i huvudet. Sedan bar pappan den hysteriskt gråtande flickan till ett annat rum. Mamman bar enligt assistenten sedan ut den skräckslagna flickan som hade kissat på sig och slängde henne i sängen, där barnet låg apatiskt ett tag. När flickan tagit sig ner på golvet igen och börjat leka med en skruvmejsel ska pappan ha kommit in igen och släpat med sig treåringen till ett annat rum och låst dörren. Assistenten berättade hur hon då hör att barnet "skriker i skräck" och att det sedan smällde i väggen. Till polisen sa assistenten att hon tyckte det var konstigt att flickan alltid tvärtystnade när pappan bar henne i det "gamla assistentrummet".

Men just den kvällen tyckte assistenten att hon fått nog av att se sådant, packade och gick hem.

Grep båda föräldrarna

Samma dag slog polisen till mot paret och anhöll båda. Mamman och sambon häktades, på sannolika skäl misstänkta för grov fridskränkning av flickorna, åtta och tre år gamla.

Polisen förhörde samtliga assistenter och av deras berättelser framkom att de små flickorna farit illa i sitt hem under lång tid.

Under vittnesförhören kom det fram att assistenterna bevittnat kränkningar och misshandel ett stort antal gånger - utan att larma om missförhållandena.

Pappan ska ha även gett sig på den hjälplösa åttaåriga styvdottern inför assistenterna. Han ska bland annat lagt sin fot på flickan bröstkorg och sagt: "Jag ska döda dig". För att efter en stund säga: "Nä, jag skojar", står det i polisens förundersökning.

Anmälde inte vanvård

I förundersökningen finns en hel del vittnesmål från olika assistenter där de beskriver hur pappan och mamman slagit och sparkat det lilla barnet och hur styvpappan kränkt den sjuka åttaåringen.

Om treåringen säger en assistent i förhör:

– Flickan är helt förstörd.

Men ingen anmälan gjordes, trots att några av de anställda sett det hända i över ett års tid.

Först den 24 januari i år kontaktade två assistenter sin chef, efter att återingen ha bevittnat hur mannen slagit och sparkat sin treåriga dotter.

En av de två assistenterna skrev dagen efter ett sms till flickornas mormor:

"Bara för att inga missförstånd och skitsnack ska uppstå kan jag berätta varför jag inte är på jobbet. XX (pappans namn) spöade upp YY (treåringens namn) så hon kissade på sig.

Inte första gången jag behöver bevittna när han slår henne och t om sparkar henne! Jag sa att XX (pappans namn) ska ut ut huset om jag ska vara där.

Jag och NN (den andra assistentens namn) kommer att göra en anmälan om barnmisshandel i dag. Tystnadsplikten gäller inte om det förekommer brott. Och det är olagligt att slå barn i Sverige. Att blunda för sånt här är att acceptera det, och det kan jag inte göra längre. Hemskt att sånt här händer."

På polisens fråga om varför man gjort anmälan så sent säger en av assistenterna:

– Jag vet inte, jag tror man har försökt blunda lite för vad som ska hända om vi tar upp det här, vi alla känner en rädsla för XX (pappans namn) och ZZ (mammans namn).

Omhädertogs av socialtjänsten

Kammaråklagaren Jens Göransson säger att bevisningen är massiv.

I veckan väckte han åtal mot paret i Sundsvalls tingsrätt. Enligt åtalet ska misshandel och kränkningar pågått i ett och ett halvt år - fram till dagen de båda greps.

Paret, som båda är i 25-årsåldern, åtalas på 17 punkter.

Mannen nekar till brott och säger att han aldrig slagit barnen. Även kvinnan förnekar brott. I förhör sa hon att hon mår psykiskt dåligt och blir därför lätt arg på treåringen, men att varken hon eller sambon någonsin kränkt eller slagit barnen. Men hon uppger också att hon sett pappan utdela "små mjuka örfiler, tanken för honom var att hon ska visa honom respekt". Om smällen som assistenten hörde när pappan låste in sig med flickan på rummet säger hon att det var "en golvlist som står mot väggen som föll i golvet".

Den yngre flickan har omhändertagits av socialtjänsten.

Rättegången börjar inom två veckor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: