Egon skapar stora problem i flygtrafiken

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FLIGHTRADAR24.COM

Egon ställer till det rejält i flygtrafiken.

Ett SAS-plan tvingades avbryta hela två landningar i Göteborg – och ett plan från Istanbul tvingades till Helsingfors eftersom det inte gick att landa i Göteborg.

– Det blåser väldigt mycket och har varit stökigt hela dagen, säger Britt Samuelsson, flygräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Tiotals flighter dirigerades om när vädersituationen blev för svår på flygplatser runt om i Sverige under lördagen. Ett ännu större antal flygningar drabbades av förseningar.

En Turkish Airlines-flight från Istanbul till Göteborg lyckades inte landa på Landvetter på grund av vädret och dirigerades om ända till Helsingfors på lördagskvällen. Innan dess hade planet cirkulerat över Landvetter under lång tid, enligt Flightradar24.

Kunde inte landa

Under samma tidsperiod tvingades ett SAS-plan från Stockholm avbryta två landningsförsök på Landvetter på grund av hård vind.

– Vi försökte landa två gånger men det blåste för mycket så man beslöt att gå tillbaka till Stockholm, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

Också Norwegian drabbades under lördagskvällen när en flight från Oslo till Arlanda inte kunde gå ner.

– Vi väntade ett tag på att få kunna gå ner men det var för mycket snö så vi vänder tillbaka till Oslo, säger Julius Stöback, presskontakt på Norwegian.

På Skavsta dirigerades fyra Ryanair-flighter om och tre flighter drabbades av kraftigt försenad avgång, uppger sn.se.

– De fick stänga ett par timmar på Skavsta för att röja snö. De hann inte få undan det så de gick till andra flygplatser under tiden, säger Britt Samuelsson.

En Skavsta-flight från Düsseldorf skickades till andra sidan landet för att landa på Landvetter i Göteborg. Övriga flighter som skulle till Skavsta, från Warszawa, Alicante och Teneriffa, dirigerades om till Arlanda.

Flög till Norge

Senare under kvällen blev det problem på Landvetter.

– Vi har några flighter som skulle till Landvetter som har blivit omdirigerade till Oslo på grund av det kraftiga ovädret, säger Henrik Kelfve, på Swedavias pressjour.

Ett tiotal flighter som skulle landa i Göteborg, från bland andra Tuifly, KLM, Ryanair, British Airways, Turkish Airlines, Thomas Cook och Wizzair, tvingats landa på andra flygplatser, bland dem Oslo, Arlanda, Köpenhamn och Helsingfors. Flera flygningar har också försenats och en kvällsflygning från Frankfurt ställdes in helt samt en charterflygning med SAS till Geneve.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN