Här gräver de efter försvunnen 63-åring

avVictor Stenquist, Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 15 | Foto: PRIVAT
Göran Lundblad.

Här gräver polisen efter den misstänkt mördade 63-åringens kropp.
Vid 15-tiden gjordes en upptäckt – och polisen tror att det kan vara 63-åringen.

– Det råder ingen tvekan om att det vi hittat är mänskliga kvarlevor, säger Lina Isaksson Funke vid Kalmarpolisen.

Foto: KAI REHN
Aftonbladets utsända Kai Rehn och Andreas Söderlund.

Två 25-åringar sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet på 63-åringen. Det trots att kroppen fortfarande inte har hittats.
Under förmiddagen började polisen gräva efter kroppen på en åker i närheten av mannens hem.

Aftonbladet är på plats vid den idylliska landsbygden när polisen letat med hjälp av hundar och en grävmaskin.

Vid 18-tiden kom beskedet: En kropp har hittats.

– Vi har hittat mänskliga kvarlevor och det är det ingen tvekan om. Det är klart att vi tror att det är XX XX (63-åringen), men det är inget vi kan svara på nu, säger Lina Isaksson Funke, informationsansvarig vid Kalmarpolisen.

Legat under skydd

Kroppen ska ha legat skyddad i jorden, men exakt i vad vet polisen ännu inte om.

– Det kan vara svårt att svara på när den legat under marken i snart två år.

Kroppen ska ha legat mellan 1,5 och 2 meter under marken och fyndet betyder stor skillnad för utredningen.

– Det innebär mycket om det är han. En mordutredning utan en kropp är svår. Och det är många anhöriga som varit oroliga. Det är klart att det är värsta möjliga svar i så fall, men det är i alla fall ett möjligt avslut, säger Lina Isaksson Funke.

Hon uppger att det är vittnesuppgifter som nu gjort att polisen ”fått fart på utredningen”.

Kroppen kommer nu att skickas till Linköping för rättsmedicinsk undersökning där man hoppas kunna fastställa en dödsorsak.

Gjort fynd

Enligt Elmqvist har polisen i ett antal dagar letat efter kroppen men först under torsdagen har man börjat arbeta med grävskopa. På platsen har man gått med likhundar innan grävandet börjat. Efter att polisen grävt en bit under marken har hunden fått gå ner i gropen och fortsatt söka.

Vid 15-tiden avbröts grävandet med maskin för en stund och man använde i stället spadar. En stund därefter placerade polisen grön presenning på platsen och slog upp ett vitt tält.

Teknikerna tog på sig vita dräkter och platshandskar.

Även åklagare Patrick Sonevang och spaningsledare Ulf Martinsson har under kvällen kommit ut till platsen.

Använt georadar

I ett pressmeddelande har polisen skrivit att man använder georadar i sökningarna:

”En georadar påminner om ett ekolod, men är till för undersökningar på land istället för till havs. Den visar eventuella förändringar i markstrukturen som finns under ytan och används bland annat i samband med arkeologiska utgrävningar”, skriver polisen.

Enligt polisens informationsansvarige Lina Isaksson Funke har inga fynd ännu gjorts vid platsen, men georadarn ska ha gett utslag. Varför just denna plats varit aktuell vill man inte gå in på.

– Vi gräver där för att vi bedömer att det är intressant att gräva just där, säger Isaksson Funke.

Georadarn är inte så känslig att den kan upptäcka en eventuell kropp, men däremot om det finns yttre påverkan på marken, enligt polisen.

Gäckat polisen

Det misstänkta mordet har gäckat polisen i två år. Mannen försvann från sitt hem i Norra Förlösa utanför Kalmar den 31 augusti 2012. Till en början fanns inga brottsmisstankar eftersom även pengar, pass och en väska med kläder saknades i mannens hus.

Missing People har letat efter mannen och genomfört flera skallgångar – utan resultat.
Först i år kom genombrottet i polisutredningen. I juni häktades de två 25-åringarna, en man och en kvinna, på sannolika skäl misstänkta för mord. De misstänkta är anhöriga till 63-åringen.

Nekar

Både mannen och kvinnan nekar till brott. Men enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha erkänt för Missing People att han har mördat mannen. Mannen ska, enligt Aftonbladets källa, ha berättat var han och den jämnåriga kvinnan ska ha gömt kroppen. Han ska också ha berättat hur och var mordet skedde och hur de har försökt röja undan bevis för att få det att se ut som att 63-åringen lämnat hemmet självmant.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att en ekonomisk familjefejd kan ha legat bakom mordet på 63-åringen.

Publicerad: