Åkesson har satsat mer än vad han tjänar

SD-ledaren Jimmie Åkesson ägnar sig åt omfattande spel om pengar på nätet.

Det avslöjar SR:s Ekot.

Hittills i år har han satsat över en halv miljon – 50 000 kronor på bara några timmar.

– Det här är en privatsak, han har inte gjort något brottsligt. Vi ser det som ett privat intresse, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Aftonbladet.

Två dagar före valet avslöjar Ekot att Jimmie Åkesson (SD) satsat cirka en halv miljon kronor på nätcasinon, bara i år. På några timmar en kväll spelade han och hans sambo bort 50 000 kronor.

Avslöjandet är bland annat baserat på uppgifter från Åkessons kontokort, som Ekot tagit del av. Spelandet har också bekräftats av flera spelbolag på Malta. Summan Åkesson har spelat bort är större än vad han själv tjänat efter skatt i år.

Åkesson: ”En väckarklocka”

SD-ledaren säger själv till Ekot att han och hans sambo brukar spela.

– Vi brukar spela emellanåt. Vi tycker det är roligt. Vi vann en stor summa pengar och sedan har vi fortsatt, säger han.

Efter att Ekots intervju med Åkesson är över ringer SD-ledaren upp igen:

– När jag diskuterar det här med min sambo, när du ringer och ställer frågor så är det en väckarklocka för oss båda. Det är väldigt stora summor det handlar om. När du ställer frågor om det blir det en väckarklocka, säger han till Ekot.

SD: ”Privatsak”

Martin Kinnunen, presschef hos Sverigedemokraterna, säger till Aftonbladet:

– Det här gäller en privatsak som han ser det. Han har inte för avsikt att kommentera detta vidare.

Om bara några timmar ska Åkesson medverka i SVT:s stora partiledardebatt.

– Jag pratade med Jimmie Åkesson om detta för ungefär en timme sedan. Han var samlad och fokuserar stenhårt på debatten nu, säger Kinnunen.

Blir det inte svårt att fokusera på debatten?

– Nej, han är taggad inför debatten och van vid att det brukar blåsa kring vårt parti. Det är många som vill publicera uppgifter och försöker störa vår kampanj. Jag är övertygad om att han kommer göra en bra debatt i kväll.

Föranleder detta några åtgärder från partiet?

– Nej, vad Jimmie Åkesson gör på sin fritid berör inte någon annan än honom. Han har inte begått några brott och han har inte skuldsatt sig. Han har tillstått att det handlar om stora belopp, men det är pengar som har varit i rörelse, så totalt sett har han vare sig vunnit eller förlorat några betydande belopp.

Har ni känt till att han spelar?

– Som sagt, det här är Jimmie Åkessons privatsak.

”Riskerar utpressning”

I en kommentar på Ekots redaktionsblogg förklarar Ekochefen Anne Lagercrantz varför hon anser att det är relevant att berätta om Åkessons spelvanor.

”Åkesson leder ett riksdagsparti. Han aspirerar på att ta ansvar för Sveriges finanser och kan efter valet få en vågmästarposition med stort inflytande över svensk politik. Det är relevant för allmänheten att känna till hur Åkesson hanterar sin privatekonomi och hur riskbenägen han är. (…) En person med den här sortens spelmönster kan bli sårbar ekonomiskt och riskerar att utsättas för utpressning.”

Statsvetaren Jenny Madestam säger till TT att det är svårt att säga om Åkessons spelande kan skada SD i valet.

– Vi vet från tidigare händelser att Sverigedemokraternas väljare inte riktigt reagerar på samma sätt som andra partiers väljare på så kallade skandaler. Å andra sidan har de tidigare händelserna inte handlat om Jimmie Åkesson och han är mer eller mindre partiet för många väljare, säger hon.

Publisert: