Nya hårdare regler slår mot arbetslösa

Snart skärps reglerna för arbetslösa med aktivitetsersättning.
Snart skärps reglerna för arbetslösa med aktivitetsersättning.

Nästa år skärps reglerna för omkring 80 000 arbetslösa.

Missar man möten med sin handläggare kan ersättningen sänkas med 9 000 kronor, enligt Dagens Arena.
– Det handlar om att vi ska göra en harmonisering av reglerna, säger Maria Ahnér, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

I mars nästa år kommer nya, tuffare regler att börja gälla för de omkring 80 000 arbetslösa som får ersättning i form av aktivitetsstöd. Enligt Dagens Arena kommer man införa en sanktionstrappa där missade möten och bortglömda aktivitetsrapporter straffas ekonomiskt. I första hand ska man få en varning av sin handläggare, men vid upprepade förseelser blir man utan ersättning upp till 45 dagar.

Sänkt ersättning under hela perioden

Missar man fem möten eller aktivitetsarbetslösrapporter stängs man av från ersättningen i 45 dagar – sedan sänks ersättningen till 223 kronor per dag. Sen ligger den kvar på samma låga nivå under hela arbetslöshetsperioden.

– De som har aktivitetsstöd ska liknande sanktioner som mot de som har a-kassa. A-kassan har fått nya regler, där finns det en sanktionstrappa i dag och i mars nästa år ska det bli en harmonisering mellan de båda systemen, säger Maria Ahnér, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Förlorar 9 000 kronor

För en person som har ett aktivitetsstöd som baseras på den högsta a-kassenivån – 680 kronor om dagen – kan det innebära ett inkomstbortfall på 9 000 kronor per månad, enligt Dagens Arena.

Publisert: