Stefan Löfven träffar Malala under prisceremoni i Mariefred

1 av 2 | Foto: Malala Yousafzai har gjort mer än de flesta för att rikta uppmärksamheten mot att flickor i delar av världen måste kämpa för att få gå i skolan. Hon fick nästan betala med sitt liv för den kampen.

avHanna Olsson, Pär Karlsson

NYHETER

På onsdag deltar Malala Yousafzai i prisutdelningen av "World's Children's Prize" i Mariefred.

Under dagen kommer nobelprisvinnaren bland annat träffa statsminister Stefan Löfven (S) för ett enskilt möte.

– Frågor om barns uppväxtvillkor ligger mig också väldigt varmt om hjärtat, så det gläder mig att kunna representera den svenska regeringen när Malala Yousafzai och de andra får motta det erkännande som de förtjänar, säger han.

Malala Yousafzai från Pakistan blev känd världen över när hon 2012 sköts av talibaner på grund av sin kamp för flickors rätt att gå i skolan. För sitt enträgna arbete, som fortsatt med full styrka efter dådet, har hon fått flera internationella priser och i år tilldelades hon Nobels fredspris.

Nu kan hon prisas igen, då hon är en av tre som nominerats till att få "World's Children's Prize", även kallat "barnens Nobelpris" som delas ut i Gripsholms slott i Mariefred på onsdag. Vinnaren har röstats fram av miljontals barn världen över. Malala Yousafzai gör ett kort besök i Sverige där hon deltar i ceremonin och håller presskonferens.

Träffar Löfven för kort möte

Även statsminister Stefan Löfven (S) deltar under dagen för regeringens räkning och ska bland annat hålla ett anförande. Men han ska dessutom träffa Malala Yousafzai för ett kortare enskilt möte. Han hyllar både henne och de andra som är nominerade för priset.

– Malala Yousafzai, John Wood and Indira Ranamagar har på olika sätt kämpat för att barn ska få rätt att gå i skolan och växa upp i frihet. Jag tror att vi alla kan inspireras av deras arbete och engagemang, säger Stefan Löfven.

Han säger att barns uppväxtvillkor världen över ligger honom varmt om hjärtat.

– Så det gläder mig att kunna representera den svenska regeringen när de får motta det erkännande som de förtjänar, säger han.

Även drottning Silvia på plats

De andra nominerade är John Wood, tidigare Microsoftchef som satsar på böcker, skolbibliotek och skolor för miljontals barn och Indira Ranamagar, Nepal, som kämpar för att barn till fångar ska få utbildning och inte leva i fängelse.

Sedan år 2000 har 36 miljoner barn världen över deltagit i det årliga World’s Children’s Prize-programmet, där de utbildas för att kunna engagera sig för barns rättigheter. Bland World's Children's Prize beskyddare finns drottning Silvia, Nelson Mandela och Aung San Suu Kyi. Drottningen deltar också i ceremonin på Gripsholms slott.

ARTIKELN HANDLAR OM