”Nu blir inte fler tjejer drabbade”

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Linus Malmbergs identitet blev stulen av den misstänkte nätbedragaren.

Den 24-årige mannen kapade Linus Malmbergs identitet på Facebook.

Sedan fick han unga flickor att skicka nakenbilder på sig själva.

59 flickor misstänks ha utsatts.

Nu kommer den första delen i det massiva åtalet.

Flickorna trodde att de pratade med en jämnårig pojke på Facebook och KIK. Istället var det en 24-årig man – som utgav sig för att vara 16-åriga Linus Malmberg.

– Ända sedan han blev häktad har det känts bättre. Nu blir inte fler tjejer drabbade. Det är skönt att kunna lägga det här bakom sig. Nu får både jag och tjejerna upprättelse, säger Linus Malmborg till SVT:s ABC.

24-åringen misstänks ha förmått flickorna att skicka nakenbilder på sig själva. Sedan hotade han med att sprida bilderna om de inte skickade fler.

Snart började tjejerna att höra av sig till den riktige Linus Malmborg.

– De skrev att de upplevde mig som obehaglig. De trodde att jag låg bakom det andra kontot. Det var över 100 tjejer som hörde av sig, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Krävde grövre bilder

När polisen i Göteborg fick in flera anmälningar som liknade varandra började man nysta i ärendet.

– Det är ett stort utredningsarbete från polisens sida. Via husrannsakan har man fått fram namn på fler flickor, säger kammaråklagare Linda Lauronen.

24-åringen tros ha utnyttjat minst 59 flickor.

Idag lämnades åtalet in till Nacka tingsrätt.

– Han har använt sig av en annan persons identitet och på så sätt skapat konton på till exempel Facebook och KIK som är väldigt lika ursprungskontot. Han har förmått flickorna att skicka poseringsbilder på bröst och underliv. I vissa fall rör det sig om bilder och filmer där flickorna utför sexuella handlingar. Han har sedan hotat med att skicka materialet till personer i flickornas närhet om han inte får grövre saker, säger Linda Lauronen.

Åtalas för våldtäkt mot barn

Åtalet är uppdelat på sex delar.

Den del av åtalet som nu lämnats in till tingsrätten gäller grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Mannen kommer även att åtalas för våldtäkt mot barn.

– Det finns några enstaka ärenden där vi har misstanke om att han träffat vissa flickor och haft sex med dem, säger Linda Lauronen.

"Svårt att skilja på händelserna"

Den 24-årige mannens advokat Per Larsson säger till Aftonbladet:

– Han är beredd att ta ansvar för sina handlingar, men han har under utredningen haft svårt för att skilja de olika händelserna från varandra. Det beror dels på att det är ett stort antal, men även att han under lång tid mått psykiskt dålig och sökt hjälp som han inte fått. Sedan kan det möjligen vara så att min klient inte har samma inställning till brottsrubriceringarna som åklagarna, men det är fråga för rätten. 

Rättegången inleds vid Nacka tingsrätt den 12 november och är planerad att pågå till februari 2015.

Publicerad: