KD släpper inte fram Löfven utan sina krav

NYHETER

Hägglund: Alliansen ska ge besked inom kort

Kristdemokraterna kommer med nya besked om regeringsfrågan.

Får de rödgröna partierna flest röster – ställer KD vissa krav.

– Den som blir statsminister ska kunna visa upp att man har en stabil grund i riksdagen för att kunna regera Sverige, säger Göran Hägglund och flaggar samtidigt för att Alliansen ska komma med ett nytt gemensamt besked i frågan.

Under de senaste dagarna har frågan om den kommande regeringsbildningen manglas i media.

Allt började med att statsminister Fredrik Reinfeldt slirade på sitt besked i söndagens debatt i Agenda med S-ledaren Stefan Löfven. Han har sedan tidigare lovat att Moderaterna lägger sina röster vid omröstningen av statsministerposten om de rödgröna partierna får starkare väljarstöd än Alliansen.

Nu ger sig KD-ledaren Göran Hägglund in i matchen – och rör om i grytan.

Ställer krav på politiken

C och FP stödjer Reinfeldts gamla löfte. I dag gick även Moderaterna partisekreterare Kent Persson ut och förtydligade att det gör också hans parti.

Så sa också KD till en början men efter SVT:s partiledarutfrågning av socialministern gav han ett nytt besked.

– Den som blir statsminister ska kunna visa upp att man har en stabil grund i riksdagen för att kunna regera Sverige. Annars är man inte värd att få det mandatet att vara statsminister, säger Hägglund till Aftonbladet.

Tänker KD lägga ner sina röster om de rödgröna partierna får flest röster?

– Det tycker jag att vi ska titta på när vi har utfallet. Vi jobbar för en alliansregering där våra fyra partier ska få fortsätta regera Sverige. Är det så att det blir en annan situation så får vi se vilken gruppering som kan uppkomma och ta ställning till detta.

Alliansen ska ge besked

Övriga Allianspartier har dock nu varit tydliga. Vad ger du för besked för KD?

– Jag ger beskedet att Alliansen partier inom kort kommer att utveckla våra tankar omkring de här sakerna i regeringsfrågan och det handlar inte bara om att Sverige ska ha en statsminister utan att Sverige också skaa ha en regering som har ett stöd i parlamentet för att kunna få igenom sin politik.

Om det rödgröna partierna har det då?

– Ja, om de rödgröna partierna har vunnit valet och kan få igenom sin politik är det klart att då är det nedläggning av rösterna som gäller för vår del.

Hägglund vill dock inte gå närmare in på vad Alliansen ska ge för ytterligare besked och när.

I helgen träffas regeringen på statsministerns sommarresidens Harpsund för att sätta ihop den kommande budgeten och spika Alliansens gemensamma valmanifest.

ARTIKELN HANDLAR OM