Drabbade samman i duell om jobben

1 av 2
NYHETER

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven drabbade samman i SVT:s Agenda.

Statsministern vacklade om sitt tidigare besked - att släppa fram de rödgröna om de blir större efter valet.

– De rödgröna finns inte. Det finns ingen rödgrön ambition att regera tillsammans, sa Reinfeldt till Aftonbladet efter sändningen.

Löfven kontrade med:

– De här visar att de fyra Allianspartierna är beroende av SD.

Duellen i SVT:s Agenda inleddes med att Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) konstaterade att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik.

– Det vi har sett nu om Isis, det är en hänsynslöshet och sekterism som ställer många människors liv på spel. Då ska man öppna sina hjärtan och visa att man finns där för dem, säger Reinfeldt.

Han fortsatte:

– Därför säger jag det är bra för Sverige långsiktigt, och det skapar en bättre värld när vi inte kan acceptera detta.

Stefan Löfven klargjorde att man inte kan stänga dörren för människor som flyr för sina liv - men att hela Europa bör ta ett större ansvar att hjälpa folk på flykt.

– Vi måste hjälpa människor som har de här enormt svåra situationerna. Det ska vi göra.

"Du låter förvånansvärt nöjd"

Duellen gick vidare till jobbfrågan. Reinfeldt betonade att Alliansen lyckats hålla ordning i ekonomin - vilket är grundläggande för att skapa jobb. Något som kommer att fortsätta om de får regera vidare.

– Vi har ryckt fram, vi har näst kortast arbetslöshet för unga. Ni vill göra det dyrare att anställa unga, säger Reinfeldt.

Löfven kontrade med:

– Ni har inte hållit ordning på ekonomin. Ni har slarvat.

Han lyfte fram Socialdemokraternas förslag på fler traineejobb för att generera fler jobb.

– Du låter förvånansvärt nöjd Fredrik Reinfeldt, sa han och pekade på att arbetslösheten ökat sedan han han tillträdde som statsminister.

"Bidragspolitik som inte fungerar"

Reinfeldt kontrade med att Alliansen har haft störst ökning av arbetskraft och att långtidsarbetslösheten nu sjunker.

– Ni har accepterat en stor del av våra skattesänkningar. De skattehöjningar ni vill genomföra riktar ni mot unga, säger Reinfeldt och syftar på arbetsgivaravgiften och krogmomsen.

– I stället finansierar ni höjningar av a-kassan. Det är bidragspolitik som inte fungerar, säger Reinfeldt.

När duellen gick vidare till regeringsfrågan upprepade Reinfeldt att det inte finns något rödgrönt alternativ.

Stefan Löfven kontrade.

– Får jag uppdraget att bilda regering kommer jag se till bilda en slagkraftig regering och därför sträcker jag också ut handen över blockgränsen.

"De rödgröna finns inte"

Fredrik Reinfeldt har tidigare vädjat till Löfven om en överenskommelse: Att Alliansen lägger ner sina röster om de rödgröna blir störst mot löftet att de rödgröna gör samma sak om Alliansen blir störst. Detta för att förhindra att SD får något inflytande vem som blir statsminister. När valet är klart ska nämligen riksdagen rösta fram en statsminister.

I duellen vacklade Reinfeldt om beskedet - något han utvecklade efter sändning.

– Nu börjar valrörelsen. Min ambition är att allianspartierna ska blir större än de rödgröna - en sammanställning som inte finns som ett regeringsalternativ. De rödgröna finns inte. Det finns ingen rödgrön ambition att regera tillsammans, säger han.

Stefan Löfven sa att Alliansen är beroende av SD för att få majoritet i riksdagen.

– Sverigedemokraterna röstar i nio fall av tio med regeringen. Jag konstaterar att de fyra partierna är beroende av SD. SD är ett högerparti. En röst på SD blir en röst på en borgerlig regering.

Laddade innan sändningen

Stefan Löfven (S) var laddad när Aftonbladet träffade honom innan sändningen.

– Känns bra, vi måste tydliggöra skiljelinjerna i svensk politik. Vi har en regering som är nöjd trots dåliga skolresultat och hög arbetslöshet - och en opposition som har förslagen för att ta Sverige ur det besvärliga läget, sa han.

Fredrik Reinfeldt (M) sa:

– Jag har laddat genom att hålla tal hos Moderaterna i Skåne. Jag har talat om Sverigebygget. De förslag vi har, där vi ska bygga små lägenheter, är väldigt viktiga. Det handlar om att ändra bullerregler och få fram ettor. Det tänker jag berätta för Stefan Löfven, och fråga varför han vill göra det dyrare att anställa unga och försvåra för branscher.

ARTIKELN HANDLAR OM