Oslo

Slukhål nära böjda bron – i flera år

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Den norska bron böjdes plötsligt och är nära att rasa.

Vittnen hävdar att det fanns ett slukhål nära bron som myndigheterna kände till – innan raset inträffade.

– Hålet var tio meter i diameter, säger Bjørn Mønster, ordförande i en lokal golfklubb.

Ett mindre jordskred drog med sig ett fundament till vägbron på E18 söder om Oslo i går eftermiddag. Konsekvensen blev att delar av bron gav vika och buktade nedåt. Skräckslagna bilförare tvingades tvärnita. Några hann inte stanna utan rullade förskräckt över det instabila avsnittet på bron.

”Tio meter i diameter”

I dag undrar många varför raset inträffade.

Vittnen berättar nu för VG att det fanns ett slukhål i området före det att raset inträffade. Medlemmar i en golfklubb som har en green nära bron hade sett slukhålet.

– Om jag skulle gissa var hålet cirka tio meter i diameter, och kanske sex meter djupt. Det låg nära motorvägen, säger Bjørn Mønster, ordförande i golfklubben till VG.

Enligt Bjørn Mønster var det markägaren Björn Hunstad som uppmärksammade honom på hålet för flera år sen. Myndigheterna ska sen också ha informerats om slukhålet.

Bulldozer kan ha utlöst ras

Bland möjliga orsaker till jordskredet nämns också den bulldozer som hittades under bron. Fordonet, som står kvar vid rasmassorna under bron, visade sig tillhöra ett lokalt företag som skulle jämna ut marken på uppdrag av markägaren, enligt VG. Tanken var att en maskin som lägger skidspår skulle kunna köra på slänten nära bron.

Varken markägaren eller entreprenören hade sökt tillstånd om att jämna ut marken, vilket är obligatoriskt. Föraren till bulldozern slog larm direkt till sin chef via sms när raset skedde. ”Marken rasar! Stäng E18”, skrev föraren i sms:et, enligt VG.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oslo

Norge

Slukhål