Storbedragaren avslöjad – efter smyckesköpet

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

36-åringen ska ha haft 21 400 kontokortsuppgifter och 1,8 miljoner mejladresser.

Mannen misstänks nu ligga bakom en av Sveriges största bedrägerihärvor.

– Det är en väldigt omfattande utredning, säger kammaråklagare Eva Johnsson.

En privatspanare i New Jersey i USA var den som först kom storbedragaren på spåren. Efter att ett smycke betalats med ett falsk kontokort i en affär i den amerikanska delstaten började jakten på mannen. Ip-adressen som använts i affären spårades slutligen till svenska Trollhättan.

”Tre former av bedrägeri”

Bedrägeriet som amerikanen avslöjade blev startskottet på en enorm utredning. När nu rättegången mot den misstänkte 36-åringen börjar är förundersökningen i ärendet på 35 000 sidor.

När polisens it-forensiker och utredare gått igenom alla beslag har en avancerad form av bedrägeri framträtt.

Enligt åtalet misstänks han ha hackat mejlkonversationer mellan företag och ha fått dem att betala fakturor. Pengarna ska sedan ha hamnat på konton 36-åringen förfogat över.

Enligt polisens utredare ska han också haft tillgång till en särskild algoritm som kan räkna ut kontokortsnummer.

Utöver it-bedrägerierna misstänks mannen även för flera fall av förberedelse och försök till grova bedrägerier efter att polisen hittat 1,8 miljoner mejladresser i hans datorer.

Man misstänker att mannen skulle använda adresserna till så kallade Nigeriabrev.

– Man kan säga att det rör sig om tre former av bedrägeri vi påstår att han gjort sig skyldig till. När det gäller Nigeriabreven, eller mass-marketing frauds som det kallas på engelska, är det frågan om en förberedelse till brott, säger åklagare Eva Johnsson till Aftonbladet.

Hade falska pass

Men mannen åtalas inte bara för bedrägerierna. Han misstänks även ha lurat en tysk kvinna på 40 000 euro.

Kvinnan har uppgett i förhör att hon trodde hon hade en relation med en man från Sverige som hon lånat ut pengar till. Pengar hon sedan dess inte sett röken av.

– Vi påstår även att mannen gjort sig skyldig till brukande av falsk urkund efter att polisen hittat tre falska pass, säger Eva Johnsson.

36-åringen anhölls redan i maj 2012 och häktades. Utredningen har emellertid dragit ut på tiden, bland annat på grund av de misstänkta bedrägeriernas omfattning samt att försvaret velat höra de många drabbade personerna.

Man har även bytt åklagare i målet.

Skyller på datorns förra ägare

Den 36-årige mannen nekar till de brott han nu åtalats för. Han medger att han brukat ett av de falska passen men hävdar att det skett i en nödsituation.

Hans egen förklaring är att de uppgifter polisen hittat i hans dator kommer från den föregående ägaren, eftersom han köpte datorn begagnad.

– Enligt vårt förmenande är det mest hypoteser som åklagaren har framfört, säger mannens advokat Sverker Mattsson till Aftonbladet.

Rättegången, som inleddes i dag i Vänersborgs tingsrätt, är planerad att pågå i 11 dagar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott