Nyheter

Här plågar tjuvjägaren ihjäl en havshörn

Av: 

Per Lidholm

NYHETER

Jägaren hetsade sina hundar på en skadeskjuten havsörn och slog ihjäl den med sitt gevär – samtidigt som han filmade allting med sin mobiltelefon.

Han misstänks också för tjuvjakt på både lodjur och älg och har flera gånger poserat framför kameran med de döda djuren.

– Om det med havsörnen stämmer så är det ett kvalificerat jaktbrott, säger kriminalprofessorn Leif GW Persson.

Den 50-årige jägaren är även misstänkt för att ha hotat sin sambo med ett skarpladdat vapen – och det var i en husrannsakan i det ärendet, som jaktfynden hittades.

Förutom en havshörn i frysen hittades också lodjursskinn, som tros komma från tjuvjakt. Utöver brottsmisstankarna kring havshörnen misstänks han nu för illegal lodjursjakt i Norrtäljetrakten. I åtalet finns också ett fall av tjuvjakt på älg.

Mannen misstänks för djurplågeri, grovt jaktbrott och grovt jakthäleri.

Som bevis i åtalet används nu de filmer och bilder som hittats på mannens telefon.

Klubbade örnen med gevärskolven

Men mannen nekar till brott och hävdar att det inte var han som har skjutit några av djuren.

I förhör menar han att örnen redan var skadad när han hittade den.

Så här står det i polisens förundersökning:

”Filmen visar NN där han "hetsar" två hundar mot örnen, både med ord och egna "utfall" mot fågeln. Vid några tillfällen framgår det klart att örnen är vid liv, lyfter bl.a. upp huvudet. I filmens slut lyfter örnen huvudet förhållandevis högt, NN slår då slag med gevärskolven mot huvudet och efter detta kan inga livstecken, från örnen, längre ses.”

Stort mörkertal

Leif GW Persson påpekar att jaktbrottsfall rörande havsörn inte hör till vanligheterna.

– Det finns ett väldigt stort mörkertal bland jaktbrott, men havsörn borde tillhöra ett undantag i jaktbrottsbranschen. Det där lär han kunna få fängelse för. Speciellt om det finns djurplågeri i det hela.

”Dumt gjort”

Enligt förundersökningen ska mannen ha hetsat hundarna mot örnen för att ”överbygga unghundens rädsla för rovdjur”, men inser också i efterhand att det ”var dumt gjort”.

Skinnen från lodjuren ska enligt den misstänkte ha varit hans sambos och han ska inte haft någon kännedom om var de kommit från.

– Lodjuren är också ett allvarligt brott. Man ska veta att det finns mycket konstigt folk som jagar. Sådana får man tyvärr hålla efter, säger GW Persson.

Brotten ska ha skett mellan 2012 och 2014. Aftonbladet har utan resultat sökt den misstänkte mannen och hans försvarsadvokat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: