Edward Snowden inte välkommen till UD

avIda Persson

Foto: AP
Edward Snowden.

Visselblåsaren Edward Snowden tilldelas det alternativa nobelpriset av Right Livelihood-stiftelsen.

Men han kommer inte att välkomnas till UD:s lokaler för att ta emot utmärkelsen.

Enligt SVT ska utrikesminister Carl Bildt ha reagerat på årets pristagare – och portat stiftelsen från lokalerna.

Utdelningen av Right Livelihood-priset sker enligt traditionen i Utrikesdepartementets lokaler. Men inte den här gången.

Det officiella skälet är UD:s nya säkerhetsregler. Men enligt uppgifter till SVT ska Carl Bildt personligen ha portat stiftelsen från lokalerna.

”Visat stort mod”

Enligt vad SVT erfar ska Carl Bildt ha reagerat kraftigt på att en av pristagarna är den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden.

Beskedet ska ha väckt ilska bland Right Livelihoods medlemmar, som inte vill kommentera beslutet.

I sin motivering skriver Right Livelihood-stiftelsen att Snowden får priset för att han ”med stort mod och skicklighet har avslöjat en statlig övervakning av hittills oanad omfattning som ägt rum utanför demokratisk kontroll och i strid med grundläggande medborgerliga rättigheter”.

Snowden, som jobbade som konsult åt den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency (NSA), läckte förra året uppgifter om USA:s hemliga övervakningssystem. Uppgifterna avslöjade hur den ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen. Snowden tog sedan sin tillflykt till Ryssland.

Bildt förnekar

Nu kritiseras beslutet av Bildts politiska motståndare. Peter Eriksson (MP) kallar de nya säkerhetsreglerna för ett ”vekt skäl” att stänga ute Snowden, skriver SVT. Hans Linde (V) uppmanar UD att dra tillbaka beslutet.

Carl Bildt, däremot, förnekar att han ska ha portat stiftelsen.

– Jag har ingen aning om vilka uppgifter ni har men så är det ju inte. Men det är riktigt att de varit där tidigare (i pressrummet, redaktionens anm.) men det är nya bestämmelser nu. Och jag tror det är bra att understryka för alla att detta är ett oberoende pris som inte har med regeringen att göra, det tror jag är bra för dem också, säger han till SVT.

Han har tidigare fått kritik för att han portat Edward Snowden från en internationell internetkonferens i Stockholm. UD erkände då att Snowden strukits från listan men förnekade att det skulle vara av politiska skäl.

Ole von Uexkull som företräder Right Livelihood-priset är säker på att det är valet av Snowden som pristagare som ligger bakom.

– Jag förstår så klart hur UD tänker, men när pristagarna kommit från små och svaga länder då har Sverige stått för värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. Det hade varit passade om man vågat stå för de värderingarna även i förhållande till mäktigare stater, säger von Uexkull till TT.