Kritikstorm mot tjuvlyssnande Barbie

Foto: Hello Barbie är uppkopplad via wifi och har en inbyggd mikrofon som spelar in barnens konversationer. De kommer sedan att skickas vidare till företaget Toy Talk, som analyserar det som sagts. Dockan kan sedan använda informationen för framtida konversationer.
NYHETER

Mattels nya uppdaterade Barbie verkar inte bli någon storsäljare. I stället för köpsugna kunder möts Hello Barbie av en kritikstorm, rapporterar SVT.

Hello Barbie är uppkopplad via wifi och har en inbyggd mikrofon som spelar in barnens konversationer. De kommer sedan att skickas vidare till företaget Toy Talk, som analyserar det som sagts. Dockan kan sedan använda informationen för framtida konversationer.

En rad experter på datasäkerhet sågar Hello Barbie och organisationen Campaign for a Commercial-Free Childhood har startat en namninsamling för att stoppa dockan.

Kritikerna anser att barnens integritet kränks när man spelar in dem och ser en risk för att informationen kan användas för smygmarknadsföring. De frågar sig också hur företaget kan hantera känslig information om till exempel övergrepp.

TT