Kidnappade modellen hemma - vårdas på sjukhus

1 av 2
NYHETER

Den svenska modellen som uppges ha hållits fången i Italien har kommit hem.

Mycket är fortfarande oklart – även för hennes anhöriga.

– Vi misstänkte aldrig att något var fel, säger modellens mor.

Italiensk press återger nu fler detaljer om kidnappningsdramat där en svensk modell i 20-årsåldern misstänks ha hållits som fånge och våldtagits av 42-årige Claudio Rossetto.

En granne uppger att svenskan synts till i området från och till och beskriver henne som en ”mycket vacker kvinna”, enligt tidningen Il Fatto Quotidiano.

– Senaste gången jag såg henne var i torsdags. Det syntes att hon inte mådde bra. Hon var tillsammans med Rossetto, säger grannen till tidningen.

Två dagar senare knackade polisen på dörren hos Claudio Rossetto efter att andra grannar rapporterat om bråk i lägenheten.

Han ska ha gripits direkt på platsen.

Enligt Il Fatto Quotidiano hade den svenska kvinnan efteråt brustit ut i tårar och sagt:

– Visst kommer jag aldrig mer att behöva träffa honom?

Bråkade om pengar

Claudio Rossetto uppges ha haft samma tillvägagångssätt mot svenskan som mot en 18-årig rumänska, som tidigare rapporterades vara från Vitryssland. Henne hade han 2008 lurat och hållit instängd i ett rum i garaget på samma lägenhetshus, komplett inrett med sängar och övervakningskameror för att upptäcka obehöriga.

Han dömdes då för bland annat kidnappning till fängelse därifrån han släpptes 2013.

Svenskan hade han kontaktat i juli förra året, först via Facebook och sedan Skype. De ska ha mötts upp i september då hon kommit till Italien för att ställa upp i en modetävling.

Hon uppges för polisen ha berättat att mannen under de tre första veckorna var jättetrevlig och han ville att de skulle ha barn ihop och pratade om att de skulle gifta sig.

Tjugo dagar senare kom första utbrottet.

– Jag hade fått pengar från mina föräldrar och köpt ett soffbord. Han blev rasande, ska hon ha sagt till polisen enligt Il Fatto Quotidiano.

På Facebook lovade han modeller att öppna upp dörrar till kändisskap. Första kontakten med svenskan skedde redan i juli 2014.

I september hade hon varit i Neapel. När hon åkte från Neapel till Milano hämtade han henne på flygplatsen.

Från den stunden förändrades han och blev allt mer våldsam och ska vid upprepade tillfällen ha våldtagit henne, enligt italienska medier.

– Han gav mig mat två gånger om dagen, men ingen frukost. Jag sov på en bäddsoffa och somnade med händerna för ansiktet för att jag var så rädd.

I samma lägenhet ska hans mamma ha bott, och i samma lägenhetshus bodde även hans syster.

– Mamman låtsades som ingenting. Hon kom och gick, uppges svenskan ha sagt i polisförhör.

Fått komma hem

Nu verkar hennes mardröm vara över, och enligt hennes föräldrar har hon nu fått komma hem till Sverige.

– Vi fick ett samtal i lördags. Då var hon på sjukhus och bad oss komma och hjälpa henne, säger hennes mor till Aftonbladet.

Tillsammans med en nära vän till svenskan kunde de tidigt på söndagen ta ett plan till Milano och äntligen träffa henne efter sex långa månader.

Föräldrarna uppger att svenskan mår fysiskt okej, men är chockad efter mardrömsperioden och nu kommer få stanna på svenskt sjukhus i några dagar.

– När vi träffades så satt vi och höll varandra i händerna och tittade varandra i ögonen och fick väldigt bra kontakt, säger mamman.

Här i Sverige ska svenskan få återhämta sig innan de kan prata om och bearbeta vad som hänt i Italien.

I italienska medier har det uppgetts att de bara haft kontakt via Facebook och Skype, men för Aftonbladet uppger de att de pratat i telefon. Då har föräldrarna inte kunnat ana att något varit fel.

Bortsett från en period i början ska de ha kunnat ha kontinuerlig kontakt. Från Italien har de fått besked om att allt ska ha varit bra och, men de misstänker nu att Claudio iscensatt allt.

Familjen berättar att de och dottern senare hoppas kunna åka till Italien för att få 42-åringen ställd inför rätta.

De vill även tacka både polis och läkare i Italien som varit stöttande, såväl som sjukvården i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Milano

Brott