Katten Fjodor fastnade i ett dräneringsrör

1 av 3 | Foto: Fjodor tillsammans med storebrorsan Figaro.
NYHETER

I måndags kväll fastnade katten Fjodor i ett dräneringsrör – en halvmeter under jorden.

Efter fyra timmar i kall och blöt lera kunde katten räddas.

– Vi var jätteoroliga, vi ville bara att Fjodor skulle komma hem, säger matten Lotta Johansson.

Vid sjutiden i måndags knackade granntjejen Elsa på Lotta Johanssons dörr. Hon sa att en katt satt fast under marken och jamade högt.

Lottas sambo, Daniel, sprang ut för att se om det var någon av Fjodor eller Figaro, familjens två kattbröder. Han kunde snabbt konstatera att det var lillkatten, Fjodor, sju månader. Vilket bohusläningen först rapporterade om tidigare i veckan.

– Hela grannskapet engagerade sig. De försökte locka ut Fjodor och peta ut honom med pinnar, säger Lotta Johansson, 45.

Satt fast i leran

Men Fjodor satt fast i leran i det två meter långa, trånga dräneringsröret, utan att kunna röra sig över huvud taget.

Daniel och ett stort gäng grannar försökte att få ut Fjodor med alla medel, men klockan åtta insåg de att de inte skulle få ut katten på egen hand. Samtidigt blev Fjodor kallare och kallare i den blöta leran och hans jamningar blev svagare och svagare. Då ringde granntjejen Elsa räddningstjänsten.

– Efter en stund dök en stor brandbil upp med sex brandmän. De började arbeta med alla möjliga redskap för att få loss Fjodor, säger Lotta Johansson.

Men inte heller brandmännen lyckades frigöra den skräckslagna, nedkylda katten. Efter en stund tog de ett drastiskt beslut.

– Det fanns ingen annan möjlighet än att hugga upp asfalten, säger Håkan Axelsson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Uddevalla.

Grävde upp vägen

Så med vägföreningens goda vilja började de gräva upp vägen. Fjodor låg ungefär en halvmeter under jorden och efter två timmars arbete kunde brandmännen återlämna en iskall Fjodor till husse och matte.

– Han var en enda stor lerhög, han hade ju legat i iskallt, lerigt vatten i minst fyra timmar. Han var väldigt medtagen, säger Lotta Johansson.

Sambon Daniel tog genast in Fjodor i duschen och började spola honom med varmt vatten. Till en början kunde katten knappt röra sig men efterhand, i takt med att han värmdes upp, blev rörligheten bättre och bättre.

Lotta Johansson med familj är oerhört tacksamma för räddningstjänstens och alla grannars hjälp och stöd.

– Det var runt tjugo grannar som engagerade sig och de har varit inne hos oss flera gånger sedan i måndags för att fråga hur det går med Fjodor, säger Lotta.

Storebrorsan kom och värmde

Räddningstjänsten var glada att kunna hjälpa till.

– Det är egentligen inte vårt uppdrag att rädda katter, men nu kunde vi hjälpa till utan att kalla in extra folk. Har vi möjlighet så hjälper vi så klart till, säger Håkan Axelsson.

När Fjodor väl blivit ren igen bäddades han ner i sängen med massvis med filtar. Sen kom hans storebror, Figaro, och la sig på Fjodor för att värma och stötta honom.

– De står varandra väldigt nära, säger Lotta Johansson.

Den första dagen efter den traumatiska upplevelsen ville Fjodor inte äta någonting, det enda han fick i sig var lite grädde.

– Men nu har vi köpt extra lyxig kattmat och aptiten börjar komma tillbaka, säger Lotta Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM