Experternas superprognos: Rekordvärme i sommar

avIda Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Räkna med mycket sol på semestern

1 av 4 | Foto: Felipe MORALES
Badläge På väderinstitutet i Reading har meteorologerna tagit fram en minst sagt glädjande prognos.

Det här är inte bara dagens hetaste nyhet.

Utan hela sommarens.

Om de tidiga prognoserna slår in kan du räkna med mer sol och bad än vanligt under semestern.

Chansen är stor att årets semestermånader bjuder på sol och värme.

Beräkningar som gjorts av meteorologerna på det europeiska väderinstitutet i brittiska Reading pekar mot att det blir badväder i hela Sverige i sommar.

Det framkommer inte vilken medeltemperatur meteorologerna gjort sina beräkningar på, men om de utgått från att den svenska sommarmedeltemperaturen ligger runt 20 grader innebär prognosen att det finns goda chanser att det blir en varmare sommar än så.

Ju rödare kartan visar – desto större sannolikhet att sommaren blir varmare än normalt.

”Sannolikt högre”

– Det betyder inte att varje dag kommer att vara varm, utan att snittemperaturen sannolikt kommer att vara högre än en normal sommar, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

En liknande sommarprognos har räknats fram av meteorologerna vid International research institute for climate and society vid Columbiauniversitetet i New York. Även deras beräkningar tyder på en varmare sommar i stora delar av världen. Under sommarmånaderna blir det varmt över i princip hela afrikanska kontinenten, delar av Sydamerika och i Sydostasien.

Oceanen värms upp

En stor anledning till att temperaturerna väntas bli över de normala beror på att Stilla havet och Indiska oceanen kommer att värmas upp, vilket i sin tur påverkar lufttemperaturen.

Källor: SMHI, ECMWF och IRI vid Columbia University New York.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder