Människosmuggling på Sturup utreds

Tre personer greps efter att ha fört tio personer till Sverige – i ett privatplan som landade på Malmö Airport i går kväll.

Passagerare är nu asylsökande.

– Det här sticker ut. Jag har inte varit med om det tidigare, säger Daniel Jonasson, inre befäl vid Malmöpolisen.

Det privata jetplanet landade vid 21-tiden på måndagskvällen. Ombord fanns en besättning på tre personer och tio passagerare. Polisen var på plats på Malmö Airport i Sturup när planet landade.

– De hade inte skickat in sina passagerarlistor som de blivit ombedda att göra, därför var vi på plats. De visade först upp någon slags handling, den verkade senare vara köpt, säger Daniel Jonasson.

Besättningsmedlemmarna, en kvinna och två män, greps och misstänks nu för grov människosmuggling, alltså hjälp till utlänning att illegalt ta sig till Sverige mot betalning.

Planet ankom från Libanons huvudstad Beirut. Kvinnan är i 20-årsåldern och kommer från Libanon. Männen är i 50-årsåldern och kommer från Egypten.

”Sticker ut”

De tio passagerarna togs med till förhör i enlighet med utlänningslagen.

– I förhören har man sedan förklarat att man är asylsökande. De är nu överlämnande till migrationsverket, säger Daniel Jonasson.

Vad sa de i förhören?

– Jag har bara suttit med under två av förhören och jag kan inte gå in på vad de sagt. Men man försöker reda ut om de har rätt att vistas i landet. En annan del i det här är att de samtidigt blir vittne i själva smugglingsärenden. Det kan handla om frågor kring vad de betalt, till exempel.

Under de förhör som Jonasson satt med under frågades två män ut.

– I övrigt vet jag inte kön och ålder.

Hur vanligt är det att smuggla människor med flygplan?

– Det här sticker ut. Jag har inte varit med om det tidigare, men jag hörde av vårt inre befäl att de hade hänt ganska nyligen, om det var på Bromma eller Arlanda, det vet jag inte riktigt. Den vanliga smugglingen går ju annars över bron in till Malmö.

Hur vanligt är det?

– Just nu känns det som att det inte är så mycket, men det har varit en del tidigare. Det är ju smidigare för de som vill ta sig in till Sverige att komma via bron. Då behövs ingen som för över dem, som med ett flygplan. De kan själva köra, säger Daniel Jonasson.

'Betalat stora summor'

Malmöpolisen kontaktade i samband med händelsen Säpo.

– Det görs inte vid den vanliga smugglingen. Men det här sticker ut lite mer. Det är större summor inblandade.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det är sådant vi frågade under förhör men som jag inte kan kommentera. Men människor har betydligt bättre med pengar än de som inte behandlas så väl via sin transport genom Italien och upp i Europa. De här har fått betala för sig.

Publisert: