Nyheter

Häktas för dubbelmord

Av: 

Victor Stenquist

Ida Persson

NYHETER

Den 30-årige yrkesmilitär har erkänt att han mördat sin fru och parets lilla bebis.

I dag häktades han, på sannolika skäl misstänkt för morden.

– Han är förtvivlad, säger advokaten Per Schånberg.

Sent i tisdags kväll hittades den 34-åriga kvinnan och hennes nio månader gamla dotter döda nedanför ett stup vid stenbrottet i Dalby utanför Lund. Det rapporterades som en olycka - men miss­tankar riktades snart mot kvinnans 30-årige man som var med på platsen och hade larmat 112.

Efter att i första förhöret nekat till brott gjorde han i går en helomvändning.

– Min klient har erkänt att han dödat sin hustru och sitt barn. Han erkänner mord, säger hans advokat Per Schånberg.

”Han är väldigt förtvivlad”

Mannen har uppgett varför han begått morden, men advokaten har inte velat gå in på det. Per Schånberg uppger också att det inte legat något gräl eller svartsjukedrama bakom morden. Enligt advokaten är det just mord, och inte dråp eller vållande till annans död som 30-åringen erkänt.

– Det är för att han är väldigt förtvivlad och inte vill komma undan sitt ansvar. Han har berättat väldigt ingående om vad som har hänt, men jag kan inte gå in i detaljer.

I dag hölls häktningsförhandlingar i Lunds tingsrätt. Mannen häktades, på sannolika skäl misstänkt för de två morden 9 december. Rätten beslutade också att mannen ska genomgå en liten rättspykiatrisk undersökning.

"Finns ju risk att han blir fälld"

Mannen var lugn men sorgsen under häktningsförhandlingen, enligt advokaten Per Schånberg. Han fördes in i rättssalen täckt av en gul filt.

– Med tanke på omständigheterna finns det ju risk att han blir fälld, säger han.

Han vill inte kommentera varför mannen valde att neka brott på onsdagen, för att sedan erkänna under torsdagen.

– Det är hans personliga omständigheter det handlar om. Han tyckte väl att han hade uppnått sitt syfte genom att inte erkänna till en början och nu tyckte han att han kunde erkänna, säger advokaten Per Schånberg.

Efter häktningsförhandlingen höll kammaråklagare Helena Lundström en presskonferens i polishuset i Lund. Hon vill inte uppge vad som tros ha hänt vid stenbrottet.

– Det är väldigt viktigt att vi får göra utredningen på det sätt som krävs. Dessutom har vi hänsyn till anhöriga vilket jag tycker är väldigt, väldigt viktigt, sa hon.

Grannarna chockade

Bland grannar och boende i Dalby har dödsbuden mötts med bestörtning.

En granne till paret har berättat att mannen alltid gett ett gott och godhjärtat intryck.

– Vi småpratade ibland när han gick förbi här och han var alltid väldigt trevlig då, säger en granne.

Hans uppfattning av paret var att de ”såg väldigt kära ut” och ofta arbetade tillsammans i trädgården eller gick på promenader med barnvagn och hundar.

– De var alltid glada och trevliga.

Både mannen och kvinnan har levt välordnade liv, och har vad Aftonbladet erfar inte tidigare varit i klammeri med rättvisan. Den 34-åriga kvinnan arbetade som akademiker och forskare.

Beskrivs som god arbetskamrat

Den 30-årige mannen är yrkesmilitär vid Södra skånska regementet, Revingehed. Där har kollegor och vänner också chockats av händelsen.

– Det är tragiskt. Det är framför allt de tankarna som infinner sig hos alla parter tror jag. Tragik, säger Jan Bohman, informationschef vid Revingehed.

30-åringen beskrivs som en god arbetskamrat. Mannen har varit heltidsanställd som skyttesoldat och även tjänstgjort utomlands i Afghanistan. Han ska enligt Jan Bohman inte ha handskats med någon särskilt känslig information.

– Alla soldater som är arbetar hos oss är ju granskade och kontrollerade, men det ska han inte ha gjort som jag känner till.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter