’Vanligt folk gillar inte opera & snittar’

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT NYHETBYRÅN
Björn Söder.

NYHETER

Björn Söder anklagar journalisten Niklas Orrenius för att ta citat ur sitt sammanhang i den uppmärksammade DN-intervjun.

Nu svarar Orrenius att han aldrig citerat en politiker så utförligt och generöst som Söder.

– Om man är under press är det bekvämt att skjuta budbäraren, säger han.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders uttalande om judar och samer har upprört många.

I gårdagens Aktuellt i SVT besvarade han kritiken med att "journalisten inte tagit med hela resonemanget". Till Aftonbladet sa han att han blivit missförstådd och att citat tagits ur sitt sammanhang.

DN-journalisten Niklas Orrenius svarar nu på anklagelsen - och säger att han aldrig tidigare citerat en politiker så utförligt och generöst som Söder.

Intervjun gjordes under SD:s kongress i Västerås efter en föreläsning Söder höll om svenskhet.

– Min inspelningsbandspelare var full så jag antecknade. Därför var jag noga med att mejla citaten till honom så att han skulle få godkänna. Jag insåg att han sa ganska anmärkningsvärda saker, säger Niklas Orrenius.

Uppskattar höganäskrusens historia

Han fick svar, gjorde några mindre ändringar och fick sedan godkänt.

– Det var inte ryckt ur sitt sammanhang. Det var han som skapade sammanhanget när han höll föreläsning om människor från olika nationer i Sverige. Alla frågor jag ställde handlade om det, säger Niklas Orrenius.

Orrenius har nu i en DN-chatt publicerat de frågor och svar han valde att ta bort ur reportaget. Bland annat hur Björn Söder ser på opera:

– Jag har gått på opera och det kan mycket väl vara fint. Men det finns också mycket som jag vare sig förstår eller uppskattar. Och jag är helt övertygad om att vanligt folk inte är särskilt attraherade av opera. De ser det som något en kulturell elit njuter av, tillsammans med snittar och champagne. Allmogen, det vanliga folket, uppskattar enklare ting och upplevelser. Som Höganäs museum, där höganäskrusens historia visas. Eller friluftsmuseet Fredriksdal i Helsingborg. Jag gör det i alla fall, säger Björn Söder.

Söder: Beror på sammanhanget

Niklas Orrenius vill inte att efterspelet av reportaget ska mynna ut i en boxningsmatch mellan honom och Söder. Samtidigt är han inte förvånad över hans reaktion.

– Om man är under press är det bekvämt att skjuta på budbäraren, säger han.

Björn Söder sa i går till Aftonbladet att han godkänt citaten i reportaget. 

– Jag har kontrollerat mina uttalanden. Ja, citaten stämmer men sen beror det på i vilket sammanhang man sätter in citaten. Jag har varit med om det förr.

Publicerad: