Lena Mellin: Det här är bottenlöst dåligt

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Filippa Reinfeldt.

Inte ens två månader efter att Filippa Reinfeldt lämnat landstingspolitiken meddelar hon att hon ska gå över till ett vårdbolag som lobbyist.

Aftonbladets politiska kommentator, Lena Mellin, rasar.

Hur reagerade du på att Filippa Reinfeldt går över till lobbyverksamhet för Aleris?

– Jag tycker faktiskt att det är bottenlöst dåligt. Hon har alldeles nyligen slutat som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och går över till en av dem som landstinget har köpt tjänster av. Jag tycker att hon skulle hålla sig för god för det.

Vad är det för tjänster som landstinget har köpt och i vilken omfattning?

– Det är bland annat vårdcentraler och annan vårdverksamhet som landstinget har köpt av Aleris.

– Den här frågan har varit aktuell under ganska lång tid när man har ifrågasatt att statsråd gått över till lobbyfirmor. Jag tycker att det finns en viss skillnad mot statsråd. De köper inte tjänster av privata företag utan det är myndigheter som ligger under statsrådet som gör det. Filippa Reinfeldt har varit en del av själva upphandlingen av tjänster. Jag tycker att det här faktiskt är det värsta exempel jag har sett där man går från en politisk verksamhet till ett i det här fallet företag som sysslar med samma saker som hon har hållit på med.

Vilka uppgifter har hon kunnat använda sig av från landstinget?

– Jag tror kanske inte att det är den stora faran. Det som är besvärande för henne är att man undrar hur länge hon har haft de här tankarna.

Hur hade du velat se att det hanterades i stället?

– För det första så tycker jag att de flesta politiker antingen har avgångsvederlag, fallskärmar eller en pension. Jag tycker att det skulle vara snyggt att man väntade längre tid till att gå över till det privata näringslivet särskilt när man håller sig inom samma område som man varit politisk verksam i än bara några månader.

Det har varit på tapeten förut, hur långt har man kommit med frågan om karantän?

– Det är ju helt oreglerat så hon bryter ju inte mot några regler utan det är mera allmänt hyggligt uppträdande som man kan förvänta sig. Det tycker jag inte att hon har visat prov på.

Har man på allvar tagit fram något förslag på att det ska regleras?

– Det luftas idéer om det hela tiden att det ska vara ett års karenstid. Det har inte kommit längre än så. Det är klart att hade hon gått till skogsindustrin så hade det här inte varit något problem. Utan det är när man håller sig inom samma verksamhetsområde som man varit aktiv i och fattat politiska beslut som rör en väldans massa människor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM