Israel återupptar attacker mot Gaza

avIda Persson

1 av 5

Sex timmar efter att de accepterat en vapenvila inleder Israel nya attacker mot Gaza.

Två platser i Gaza har attackerats, rapporterar AP.

Beslutet kommer som en reaktion på 50 raketattacker från Gaza.

På tisdagen valde Israels premiärminister att acceptera ett förslag om omedelbar vapenvila i Gazakonflikten.

Nu vänder de och öppnar återigen eld mot Gaza.

Nya raketanfall

Utspelet kommer från den israeliska militärens talesperson enligt Reuters, och görs efter att den israeliska staden Ashdod utsatts för nya raketanfall från Gaza. Även hamnstaden Haifa, Hadera och Zichron Yaakov uppges ha attackerats.

Enligt israelisk militär sköts sammanlagt 50 raketer mot Israel under den sex timmar långa ensidiga vapenvilan. Inga personskador har rapporterats, skriver AP.

I ett tidigare uttalande hotade premiärminister Benjamin Netanyahu att trappa upp våldet om Hamas inte accepterar överenskommelsen.

– Vi är redo att fortsätta och intensifiera vår militära operation, sa han vid en gemensam presskonferens med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier i Tel Aviv.

Vill se en demilitarisering

Netanyahu sa att han vill se en demilitarisering av Gaza och att överenskommelsen med Egypten som vägen dit.

– Om inte Hamas går med på den föreslagna vapenvilan kommer Israel att ha all rätt att utöka sin militära operation, sa premiärministern.

Båda sidor måste avstå från våld

Enligt överenskommelsen måste båda sidor gå med på att avstå från allt våld samt allt som kan underminera en överenskommelse.

Hamas avvisade överenskommelsen under tisdagsmorgonen men har sagt att man är beredd att förhandla. Talespersoner sa på tisdagen att överenskommelsen är otillräcklig och att den inte visar på några ansträngningar att öppna gränsblockaden mot Gaza som uppfördes av Israel och Egypten för sju år sedan.