Hamas föreslår tioårig vapenvila

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Efter de havererade förhandlingarna i går har Hamas föreslagit en tioårig vapenvila - om Israel går med på en rad villkor.

Kraven som framfördes i tv-kanalen al-Jazeera innebär även att Egypten utesluts ur förhandlingarna.

Hamas sa i går nej till Egyptens förslag om vapenvila och krävde ytterligare förhandlingar. Israels premiärminister Netanyahu meddelade i går att deras militäroperationen skulle utökas och under natten har anfallen fortsatt.

Enligt Jerusalem Post är Hamas beredda att gå med på en tio år lång vapenvila om Israel går med på deras krav.

Framförde krav i tv

Kraven framfördes av Azmi Bishara, partiledare för Balad som är representerat i Knesset, i al-Jazeera under onsdagen.

Villkoren för vapenvilan är att Israel släpper palestinska fångar, att gränsen till Gaza öppnas och att den israeliska blockaden av Gazas hamn hävs, skriver Jerusalem Post.

Bishara, som flydde till Qatar 2007 efter anklagelser om att han hade kopplingar till Hizbollah, menar att Israel enbart gick med på Egyptens förslag om vapenvila för att kunna rättfärdiga ytterligare Gazaattacker om Hamas sa nej.

Bishara föreslog även att Turkiet och Qatar ska ta över förhandlingarna tillsammans med USA och västmakterna om vapenvila. Han menar att Egypten har enskilda intressen både i Israel och Palestina som går stick i stäv med rollen som förhandlare, skriver Jerusalem Post.

Fler dödsoffer

Runt 100 000 personer på Gaza ombads under gårdagskvällen att evakueras. Den israeliska armén bekräftade under morgonen att de attackerat runt 30 Hamas-ledares hem, uppger AP. Tre palestinier har under dagen dödats i en raketattack i Khan Younis i södra Gaza, rapporterar Haaretz. Enligt den israeliska militären tillhör de Hamas väpnade gren, men enligt palestinierina är de tre offren civila. Ytterligare fyra palestinier har dödats under dagen, rapporterar al-Jazeera.  

Och under morgonen bekräftade Hamas att de skjutit raketer mot Tel Aviv-området.  

I går dog en civil israelisk man vid en raketattack nära gränsen till Gaza, ett flertal israeler uppges ha skadats under attackerna. På andra sidan uppges 207 palestinier ha dödats sedan attackerna tilltog den 8 juli. 

Svenska Utrikesdepartementet har uppmanat svenskar i Israel att följa nyhetsrapporteringen och följa myndigheternas säkerhetsinstruktioner.

Publicerad: