Språk

Selfiepinne, kringis och cisperson – här är årets nya ord

NYHETER

Kärrtorpa, ryggprotest och genusbudgetering.

Att det varit ett supervalår syns också i Språkrådets nyordslista 2014.

– Det är naturligt att politiska uttryck blir extra uppmärksammade ett sånt här år, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Av de 40 nyord som listats har de flesta sin uppkomst ur politiska sammanhang. ”Blåbrun” och ”rödgrönsrosa” tecknar nya tänkbara färgskalor i partiernas samarbete. Att ”kärrtorpa” innebär att göra motstånd mot spridning av nazistiskt våld och ryggprotesten blev alltmer använd under valåret när SD-ledaren Jimmie Åkesson vid flera tillfällen fick tala till ryggar som vänts mot honom.

Outtalade normer

– Ett annat intressant fenomen som vi lyft fram är de normkritiska orden. Det finns outtalade normer som nu fått namn, säger Per-Anders Jande och tar ”cisperson” som exempel.

Enligt Språkrådet är det en person som inte är transperson, alltså en vars könsidentitet helt enkelt stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerats.

– Vi tänker inte på att det också faktiskt är en norm. Och nu får den ett namn som samhället själv konstruerat.

Språkrådet och Språktidningen som sammanställt listan har granskat en rejäl hög av både nyskapade ord och ord som fått ökad användning under året. Tre särskilt utsedda ”nyordsjägare” har försett ansvariga med massor av förslag. Också allmänheten har varit behjälplig med tips.

Illustrerar året

– Jag vet inte riktigt hur många ord vi har gått igenom i år men i förfjol när vi räknade kom det in 3 500 förslag, säger Per-Anders Jande.

I det sista urvalet tittar Språkrådet bland annat på ord som säger en del om det år som gått och som gärna visar språklig kreativitet.

Här finns till exempel ”selfiepinnen”, ”klickfiske”, ”kringis”, ”mobilzombie”, ”parkera bussen” och ”frisparkssprej”.

– Mycket styrs av nyhetshändelser och utveckling av nya tekniska prylar. Därför är det svårt att veta något om vilka nyordstrender som kan bli aktuella under 2015. Kommer det nya fenomen behöver vi ju också nya ord för att kunna prata om dem.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Språk

LÄS VIDARE

Ord för nytt debattklimat

ÄMNEN I ARTIKELN

Språk

Språkrådet