Nyheter

”Riskerar döden om han utvisas”

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

En utvisning av föräldralöse Kim, 17, kommer allt närmare.

Migrationsverket anser inte att det är styrkt att pojken verkligen är från Nordkorea, som han säger.

– Vi anser att det finns en stor fara för hans liv om han utvisas, säger Koreakännaren Erik Brunnegård.

Aftonbladet har tidigare skrivit historien om Kim som kom ensam till Sverige för två år sedan. Pojken har berättat att han kommer från Nordkorea där hans far stämplats som regimkritiker och placerats i arbetsläger när Kim bara var sju år gammal.

Under långa perioder levde Kim som gatubarn i en av världens hårdaste diktaturer. Till sist tvingades han att fly för att inte själv riskera att hamna i arbetsläger på grund av pappans åsikter.

Utvisas till Kina

Med hjälp av människosmugglare tog han sig över gränsen till Kina och därifrån har den osäkra resan gått genom Ryssland och Finland innan han kom till Sverige för två år sedan. Han var då 15 år gammal, men hans kamp var långt ifrån över.

Här har Migrationsverket misstrott hans berättelse från början.

Han har nekats asyl och myndigheten har fattat ett beslut att han ska utvisas till Kina.

Efter att ha fått avslag i alla instanser gjorde pojkens advokat Arido Degavro före jul en anmälan om verkställighetshinder för utvisningen, men även den möttes med avslag.

”Dödsstraff”

Nu fruktar Kim för sitt liv.

– Med stor sannolikhet kommer Kina att skicka honom tillbaka till Nordkorea och där kan han i värsta fall dömas till döden för att illegalt ha lämnat Nordkorea utan tillstånd, säger Koreakännaren Erik Brunnegård som ingår i ett nätverk kring Kim som slåss för pojkens rätt att stanna i Sverige.

Migrationsverket anser inte att Kim kunnat styrka att han verkligen kommer från Nordkorea.

”Han har aldrig inkommit med några id-handlingar eller andra handlingar som kan styrka eller göra hans identitet sannolik,” står det i den senaste domen från den 22 december.

– Det är ett resonemang som inte håller eftersom ingen i Nordkorea har tillgång till egna id-handlingar före 18-års ålder, säger Erik Brunnegård.

Stavade fel

Som argument för att Kim skulle ljuga om sitt ursprung har Migrationsverket tidigare angivit att de inte kunde hitta den ort på kartan som 17-åringen säger sig komma från. Den gången visade det sig dock att det var handläggaren som stavat fel på namnet.

Migrationsverket har också hänvisat till en språkanalys som enligt företaget Sprakab inte kunde bekräfta Kims ursprung. Men när Ekot kontrollerade beslutet med analytikern som genomförde testet sa hon att det inte råder någon tvekan om att Kim är från Nordkorea.

”Till Europadomstolen”

Trots bristerna i utredningen står Migrationsverket fast vid beslutet att Kim inte har rätt att stanna i Sverige.

Kims ombud försöker nu in i det sista hindra utvisningen från att verkställas genom ytterligare överklagan.

– Vi kommer att fortsätta att slåss och är beredda att gå vidare till Europadomstolen, säger Erik Brunnegård.

Läs Kims berättelse om livet som gatubarn i världens mest fruktade diktatur här

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: