Lena Mellin: ”Bra att Sverige kan komma igång”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin om dagens besked.

Foto: Lena Mellin

Det blir inget extraval i mars. Är du förvånad?

– Allting är jättekonstigt. Först lovade Stefan Löfven att avgå om han inte fick igenom sin budget. Sedan sa han att han skulle utlysa extraval när han inte fick igenom sin budget och nu avlyser han det. Hans besked håller inte så länge, kan man säga.

Vad är det som är nytt i dag?

– Jag förstår egentligen inte den stora skillnaden mot vad som gäller nu, förutom att Alliansen har lovat att lägga ned rösterna när den här regeringens framtida budgetförslag läggs på riksdagens bord. Det är för att den sittande regeringen ska få igenom sin budget.

– När det gäller valet av statsminister skyddas det redan väldigt väl av regeringsformen. Där gäller ju att om en majoritet inte röstar emot statsministern, går det igenom. Alliansen också sagt att de inte tänker rösta emot statsministern om den kommer från det läger som är störst i riksdagen. Den här överenskommelsen ändrar inget jämfört med det. Möjligtvis då att Socialdemokraterna har lovat att anpassa sig.

Vad mer är nytt gällande framtida budgetomröstningar?

– När det gäller budgeten har man nu lovat varandra att inget ska brytas ut. Det innebär att S lovat att anpassa sig till den praxis som rådde före det att de själva bröt mot den 2013.

Man säger även att man ska samarbeta kring pensionerna, försvaret och energin?

– Det är ju heller ingenting nytt, det är precis de områden som alla hela tiden talar om att man ska samarbeta om. Sedan får man se hur dessa samarbeten går.

I och med överenskommelsen kan Löfven blåsa av extravalet. Varför går Alliansen med på det här, de hade ju chans att ta tillbaka makten i vår?

– Alla fyra allianspartierna gick förlorande ur det förra valet, Centerpartiet minst och Folkpartiet mest. De har behov av att samla krafterna och renovera Alliansen. Jag tror helt enkelt att de kände att de inte var mogna att gå in i ett regeringssamarbete igen om det gick att undvika. De är nog glada att slippa det här, jag tror de kände att väljarna krävde att de folkvalda skulle ta ansvar.

Är det här en framgång för Stefan Löfven och regeringen?

– Jag tycker alla är förlorare på det här, men främst regeringen. Som först säger att de ska utlysa extraval och sedan ställer in det fem i tolv. Det är ju inte det enda besked som har dragits tillbaka. Jag tror väljarna undrar som är på gång.

Vad är positivt med dagens besked?

– Det som däremot är bra med dagens besked är att Sverige nu kan komma igång igen, hjulen kan börja rulla. I och med beskedet om extraval ställde företag in sina investeringar och myndigheter och verk visste inte vad de skulle göra. Den här låsningen som funnits kan nu dyrkas upp.

Publicerad: