Våldsamma ebolaupplopp i Guinea

1 av 9
NYHETER

Upplopp skakar Guinea i spåren av det fruktade ebolaviruset.

Minst 55 människor har skadats i två dagars blodiga oroligheter.

Hälften av de skadade är poliser.

Våldet började med ett rykte när en lokal marknad i Guineas näst största stad Nzérékoré uppgav ha sprejats med desinfektionsmedel.

Lokala handlare uppfattade tvärtom ryktet som att försök att smitta dem med ebola - vilket leddde till blodiga upplopp.

Bland annat fordon från FN och ett sjukhus angreps. En parlamentariker menar dock att virusepidemin används som svepskäl av "misstänkta styrkor" som vill skapa kaos.

– Det är ingen hemlighet att före detta rebeller är i Nzérékoré, säger han till AFP. Staden har tagit emot över hundratusen flyktingar från inbördeskrig under de senaste decennierna.

27 av de 55 skadade är poliser.

Invånarantalet i Nzérékoré har mer än fördubblats till 300 000 de senaste två årtiondena efter att stora mängder flyktingar flytt inbördeskrigen i Liberia och Sierra Leone, skriver The Telegraph.

Glädjescener i Monrovia

35 mil därifrån, i Liberias huvudstad Monrovia, kunde invånare i det fattiga bostadsområdet West Point för första gången på tio dagar lämna sin stadsdel sedan en karantän lyfts.

– Jag är väldigt, väldigt lycklig över att karantänen är hävd och du kan se i människors ansikten här i West Point hur glada de är, säger West Point-bon Nelly Cooper till TT.

Tvångsisoleringen infördes den 20 augusti i ett försök från regeringen att hindra den skenande ebolaepidemin i landet, skriver New York Times på nätet. Militären, som omringat området för att bevaka att ingen kom in eller ut, ska nu dra sig tillbaka och kvar blir bara polis. Däremot fortsätter ett nattligt utegångsförbud att gälla.

– I morse...wow! Folk firade över hela staden. Jag hade vänner som ringde mig på morgonen och i bakgrunden kunde jag höra hur de jublade, säger Cooper.

Dödligt våld kring karantänen

Den nu hävda karantänen ledde likt i Nzérékoré till häftiga demonstrationer och sammandrabbningar mellan invånare och säkerhetsstyrkor. En 15-årig pojke skottskadades i oroligheterna och avled senare.

Tvångsisoleringen innebar också höjda priser på mat och basvaror i West Point, vilket gjorde livet än svårare för lokalborna.

Ebolautbrottet har skördat mer än 1 500 liv i Västafrika. Det lamslår vårdapparater och orsakar svåra sociala spänningar.

TT-Aftonbladet