Nyheter

Jessica, 37, kan bli nästa svensk i rymden

Av: 

Robin Nilsson

NYHETER

Svenska Jessica Meir, 37, utbildas av Nasa för att bli astronaut.

Om allt går som planerat blir hon nästa svensk i rymden.

– Det är fortfarande surrealistiskt, säger hon till Aftonbladet.

Jessica Meir, 37, har sitt ursprung i Sverige. Mamma Ulla-Britt kommer från Västerås och större delen av släkten bor i Sverige.

– Mina två äldre systrar är födda i Sverige, men vi flyttade till USA där jag föddes, säger hon via telefon från Johnson Space Center i Houston, USA.

När familjen flyttade till Caribou, som beskrivs som den mest nordöstliga staden i USA, blev de tvungna att säga upp sina svenska medborgarskap. Men då hade Jessica Meir, som hon själv beskriver det, lite tur.

– När jag föddes hade mina föräldrar inte sagt upp sina medborgarskap än, därför blev jag svensk och amerikansk medborgare. Sedan har jag bott i Stockholm när jag studerade och jag har varit mycket i Sverige med familjen, säger hon.

Ritade en astronaut på månen

En skoldag när hon var fem år fick hon som uppgift att rita en bild av sin framtid. Hon ritade en astronaut på månen.

– Jag minns den teckningen väldigt specifikt. Jag har alltid drömt om att åka till rymden, säger hon.

Efter den dagen har resan mer eller mindre gått spikrakt. När hon klev in i universitetsvärlden tog hon en mastersexamen i rymdforskning på Internationella Rymduniversitet i Frankrike.

Ja, ni förstår, hon har vetat vad hon siktade mot.

Redan 2008 sökte Meir till Nasas astronautprogram. Hon var bland de sista men föll på målsnöret då Nasa bara valde ut nio kandidater.

Några år senare, 2013, var det dags igen. Då valde Nasa att satsa på henne som en av åtta nya astronauter.

– Jag trodde inte detta skulle hända, oddsen var så låga, säger hon.

– Jag hade nog accepterat att det inte skulle bli av egentligen.

Tar många år innan hon får resa

Det kommer ta tid innan Jessica Meir kommer ut i rymden. Grundutbildningen är på två år, sedan väntar ytterligare två års utbildning för det rymduppdrag hon kommer få. Det kan vara att resa till internationella rymdstationen eller att vara den första som får åka till Mars.

– Jag har aldrig tänkt på att vara först eller så. Vi bestämmer inte själv vad vi ska göra, det beror mycket på politik och hur mycket pengar Nasa får.

Sedan 2013 bor hon i Houston, Texas, där Johnson Space Center ligger. Astronautträningen är intensiv och består av allt från flygning av små jetplan till rymddräktstest i Nasas enorma övningspool. Om inget oväntat inträffat blir hon nästa svensk i rymden, efter Christer Fuglesangs senaste resa 2009.

– För mig är drömmen är att göra en rymdpromenad, titta bakåt och se ner på jorden. Jag kan knappt föreställa mig hur det kommer vara.

Hon tillägger.

– Jag skulle hemskt gärna vilja ha den svenska flaggan på rymddräkten, men det är inte upp till mig tyvärr. Jag utbildas som amerikansk Nasaastronaut. Jag ska försöka få med mig något svenskt upp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: