Våldsamt bråk i Ukrainas parlament

avStaffan Dickson

NYHETER

Partiledaren Oleh Ljasjko kallade parlamentskollegan Oleksandr Sjevtjenko för ”kulmagat fetto” och anklagade honom för att negligera Ukrainas trupper i landets östra delar.

Sjevtjenko var mållös – men svarade med nävarna.

Den blodiga konflikten i östra Ukraina har skördat fler än 2 000 dödsoffer sedan i april.

Politikern Oleh Ljasjko, som kom trea i presidentvalet i juli och är ledare för det populistiska Radikala partiet, har nyligen besökt soldater i området Donbass där strider mot proryska separatister alltjämt pågår.

Rak höger

Det har inte den oberoende parlamentsledamoten Oleksandr Sjevtjenko gjort. Något som Ljasjko inte var sen att påpeka när de båda stod framför ett samlat pressuppbåd i huvudstaden Kiev på torsdagen:

– Kolla på det här kulmagade fettot. I stället för att åka till Donbass och hjälpa våra killar går människor som han till parlamentet och räcker upp sina händer, sade Ljasjko enligt Reuters.

Det fick Sjevtjenko, som tidigare anklagat Ljasjko för att göra resorna till östra Ukraina i pr-syfte, att se rött.

Efter att ha dragit sin politiske motståndare i slipsen och utdelat ett flertal mindre smällar slog Sjevtjenko till Ljasjko med en rak höger. Ljasjko tog sig mot sidan av huvudet och vinglade till ordentligt, men hjälptes på fötter av folk runt omkring.

Tog strypgrepp

Det här är inte första gången Ljasjko är inblandad i bråk i det ukrainska parlamentet, Radan. 2011 tog vice talman Adam Martinyuk strypgrepp på Ljasjko och knuffade honom till marken efter att ha blivit anklagad för hyckleri. Vid ett annat tillfälle kastade samme Martinyuk ett glas vatten i Ljasjkos ansikte.