”Gaza balanserar på en knivsegg”

Publicerad 2014-07-10

Över 70 palestinier har dödats och 500 skadats i de israeliska militärattackerna mot Gaza.

Minst 20 dödades under natten till torsdagen - flera är barn.

Nu håller FN krismöte om konflikten.

– Gaza balanserar på en knivsegg, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Israel trappar upp den militära offensiven mot Gaza. Under två dygn har 400 raketer och 400 ton sprängmedel släppts över regionen.

Omkring 70 personer har dödats i attackerna – merparten av dem civila och minst tio av dem barn, skriver nyhetsbyrån AP. Närmare 500 personer har skadats.

Under natten mot torsdag fortsatte Israel att bombardera Gaza. 20 personer dog under natten och ännu fler skadades. En bomb slog ner i ett flyktingläger i centrala Gaza, där dog en man och flera skadades.

Bland de senaste offren finns en 80-årig kvinna, en 11-årig flicka, en 14-årig pojke och två små barn.

– Vi siktade mot 322 mål i Gaza i natt, säger en talesman från Israels armé.

Håller krismöte

FN:s säkerhetsråd håller ett krismöte i dag för att få ett stopp på våldet, som är det värsta i regionen sedan 2012. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som deltar i mötet, var i kontakt med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas och el-Sissi under onsdagen för att föra samman de två parterna.

Han varnar för en situation som snart "står bortom all kontroll".

– Det här är en av de allvarligaste utmaningarna som regionen har mött på flera år. Gaza balanserar på en knivsegg, sa han under en presskonferens.

Netanyahu bekräftade att han varit i kontakt med Ban Ki-Moon, John Kerry och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, men visade inga tecken på att stoppa attackerna.

– I dag talade jag med flera världsledare. Jag uppskattar deras stöd i vårt arbete för att försvara oss själva, och det är vad vi kommer att fortsätta göra, sa han.

Arabförbundet har tidigare krävt att FN kallar till krismöte för att omedelbart stoppa "det skandalösa slaktandet". Egypten, som tidigare medlat i konflikten, har haft kontakt med båda sidor för att få till ett eldupphör.

Utlovar hämnd

Samtidigt rapporterar flera nyhetsbyråer om palestinska attacker mot israeliska militäranläggningar - enligt militären har 74 raketer skjutits mot israeliska mål.

I går kväll avfyrades långdistansraketer mot staden Dimona, där Israel har sina topphemliga kärntekniska anläggningar som tros gömma landets kärnvapenarsenal, rapporterar TT.

En av raketerna sköts ner av det israeliska försvarssystemet "Iron Dome". De andra landade i öknen.

Netanyahu lovade i går kväll hämnd för beskjutningarna.

– Operationen kommer att utvidgas och fortsätta tills beskjutningen har upphört, sa han efter ett möte med israeliska säkerhetskabinetten, skriver AP.

40 000 reservister kallas in

Nu ökar hotet om en markoffensiv. Totalt 40 000 reservister har redan satts i beredskap av premiärminister Netanyahu.

Magnus Norell, forskare vid The Washington Institute for Near East Policy, har följt konflikten under 30 år. Han tror inte att en markinvasion är osannolik.

– Det kan bli en invasion med marktrupper, men den kommer att bli begränsad. Varken Israel eller Hamas är intresserade av att det eskalerar till ett fullt krig.

Mycket hänger på Hamas mer hårdförda falang. En del inom den ser en möjlighet trappa upp den långa kampen mot Israel.

– Det här handlar till stor del om inre stridigheter inom Hamas och just nu har den mer hårdförda falangen övertaget, säger Magnus Norell.

ANNONS