Gröna Lund stänger Insane efter dödsfall i Spanien

Reporter: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Gröna Lund stänger berg- och dalbanan Insane tills vidare.

Detta efter att en 18-årig man dött i en liknande attraktion i Spanien.

– Vi kommer att hålla den stängd till dess att vi får mer information om vad det är som har hänt och tills vi har besiktigat vår attraktion, säger Annika Troselius på Gröna Lund.

En 18-årig man från Island dog i går i en olycka på nöjesfältet Terra Mítica i turistorten Benidorm i Spanien.

Mannen ska ha kastats ur berg- och dalbanan Inferno och dött av skadorna han fick i fallet.

Inferno tillverkas av tyska Stengel Engineering och finns i liknande versioner på finska nöjesfältet Borgbacken i Helsingfors, där den heter Kirnu, och på Gröna Lund i Stockholm, där den heter Insane.

Stängs även i Finland

Efter olyckan i Spanien tog Borgbacken beslutet att stänga Kirnu tills vidare.

Och i Stockholm gör Gröna Lund likadant.

– Vi nåddes av informationen om olyckan i Spanien i går och vi kommer att hålla Insane stängd i väntan på att vi får reda på mer. Det är samma tillverkare och samma typ av attraktion, men uppgifterna är än så länge väldigt knapphändiga, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Gröna Lund.

Enligt spanska tidningen El País kan olyckan i Spanien ha berott på att berg- och dalbanans säkerhetssele inte fungerat som den skulle.

– Vi har inte fått några indikationer på att någonting ska ha varit fel, men vi kommer att ha en tät dialog med tillverkaren, som även har en tät dialog med dem nere i Spanien för att ta reda på vad som har hänt. Säkerheten kommer alltid att komma främst, säger Annika Troselius.

Körde utan passagerare

Philip Wiklander Wilkenson, 22, från Hönö i Öckerö kommun åkte attraktionen Inferno på Terra Mítica härom veckan.

– Det enda jag tyckte var lite skumt var att de varannan gång körde helt utan passagerare. Det var lite konstigt men jag tänkte inte mer på det, mer än att det kanske var någon säkerhetsåtgärd eller så.

Enligt Philip Wiklander Wilkenson skulle dock hela nöjesfältet behöva rustas upp.

– Jag är där nere varje år och har varit på Terra Mítica ett antal gånger. Det har gått ner sig fruktansvärt mycket. Det är knappt några besökare kvar och man märker att åkattraktionerna är väldigt slitna, säger han.

Publicerad: