Alice Bah Kuhnke ny kulturminister

Av: Karin Östman, Lisa Röstlund, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 18

Alice Bah Kuhnke, 42, blev medlem i Miljöpartiet för tre dagar sedan.

I dag utsågs hon till ny kulturminister – och tvingades avslöja skelett i garderoben:

– Jag har åkt fast för fortkörning två gånger. Den första gången blev jag av med körkortet. Den andra gången fick jag böter. Det är inget jag är stolt över.

Den stora skrällen i Löfvens nya regering, förutom att Margot Wallström gör comeback som utrikesminister, är att före detta programledaren Alice Bah Kuhnke blir miljöpartistisk kulturminister.

Alice Bah Kuhnke tillträdde som generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i september 2013.

Tidigare har hon varit bland annat hållbarhetschef för teknikkonsultbolaget ÅF, programledare i SVT, och hon är en av grundarna av tankesmedjan Sektor 3.

Förnekar Muf-medlemskap

Allra mest jagad från riksdagen till konseljen vid slottet i dag var just Alice Bah Kunke. Hon var omringad av reportrar, kameror, diktafoner, mikrofoner och pressekreterare.

Alice Bah Kunke berättar att hon fick ett telefonsamtal från MP-språkröret Gustav Fridolin i lördags då hon var utomlands, och att hon då återvände hem.

– Jag ser kulturen som centrum för demokratins upprätthållande. Under valet fick vi bevis för att alltför många människor känner sig alienerade, och det måste vi ta på allvar.

Enligt Bah Kuhnke kommer hennes roll bli ny och unik.

– Det kommer förändras mycket. Nu gör vi den här tydliga kopplingen mellan kultur och demokrati. Vi står inför ett problematiskt läge. Det krävs krafttag och jag vill inte sitta på läktaren.

När blev du medlem i Miljöpartiet?
– För tre dagar sedan blev jag medlem i MP.

Alice Bah Kuhnke sa till Dagens Industri 2007 att hon varit medlem i MUF. Det tog hon tillbaka i dag.
Du har varit medlem i Muf tidigare?
– Jag har aldrig varit medlem i Muf, men jag gick på en fest när jag var femton år, jag tror att det är det som alla pratar om.

Förnekar även KD-röstande

Hon får även en fråga om att hon ska ha sagt i en intervju att hon tidigare röstat på KD.

– Jag har aldrig röstat på KD. Jag har alltid varit miljöpartist.
Vad har du för meriter för posten?
– Jag har jobbat med demokratifrågor i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv och konkret de senaste tio åren. Så jag känner mig laddad och redo.

Din man är filmskådis, kan det uppstå en jävssituation där? 

– Haha, nej det tror jag inte.

Med senaste barnet tog maken runt två tredjedelar av föräldraledigheten. Bah Kuhnke säger att hon "självklart" är feminist.

Har du några lik i garderoben?

– Jag har två. Jag har åkt fast för fortkörning två gånger. Den första gången blev jag av med körkortet, den andra gången fick jag böter. Det är inget jag är stolt över.

Enligt Expressen.se har Alice Bah Kuhnke också erkänt att hon har testat marijuana en gång, men "kände inget".

Gick nyss med i MP

Enligt MP:s partisekreterare Anders Wallner har Alice Bah Kuhnke varit MP-sympatisör länge.

– Hon säger själv att hon gått bredvid oss, hållit med oss och röstat på oss.

Men medlem i MP blev hon inte förrän hon fick erbjudandet om att bli kulturminister.

– Hon blev medlem för några dagar sedan, när det stod klart. Innan dess har hon haft roller där det varit svårt för henne att vara öppet politisk.

Wallner är glad över utnämningen.

– Vi är oerhört glada och stolta över alla våra ministrar, och särskilt över att en person med så bred kompetens och erfarenhet som Alice Bah Kuhnke väljer att representera oss.

"Största överraskningen"

– Det var kanske den största överraskningen i hela det här pusslet, säger S-märkta statsvetarprofessor Ulf Bjereld till Aftonbladet.

Namn som förekommit i spekulationerna kring kulturministerposten är SVT-direktören Eva Hamilton och teaterchefen Stina Oscarson.

– Men Bah Kuhnkes namn har inte förekommit. Jag är förvånad både över att Stefan Löfven gick utanför den politiska sfären och över vem det var han valde, säger Bjereld.

Bjereld tar upp att Bah Kuhnke hållit låg offentlig profil under de senaste åren.

– Men förmodligen har hon fått väldigt goda vitsord om sin roll som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

Började i Disneyklubben

När hon tillträdde generaldirektörstjänsten vid Ungdomsstyrelsen, nu Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, sa hon på hemsidan att hon engagerar sig som mentor för ungdomar, i lokala idrottsklubben

– Jag har valt bort tv-tittande bland annat. Att gå på stan gör jag också sällan. Däremot lyssnar jag mycket på radio. Jag är en riktig P1-tant.

Alice Bah Kuhnke växte upp i Horda i Småland med en mor från Sverige och en far från Gambia. Under slutet av 1980-talet var hon en av landets mest lovande sprintstjärnor.

Tv-karriären inleddes 1992 med SVT:s Disneyklubben. I slutet av 1990-talet hade hon en egen självbetitlad pratshow i TV4.

1998-2002 var hon gift med programledaren Henrik Johnsson, och sedan 2003 är hon gift med skådespelaren Johannes Bah Kuhnke. Paret har tre döttrar tillsammans.

"Jag är jättestolt"

Författaren och föreläsaren Mia Törnblom är god vän med Alice Bah Kuhnke och gläds åt ministerposten.

– Jag är jättestolt. Hon är klok, smart och briljant. Hon är en otroligt bra chef och stark ledare, säger Mia Törnblom.

Publicerad: