Löfven: Vi hatar inte Israel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven fick utveckla den nya regeringens syn på Israel- och Palestinakonflikten i kvällens Agenda i SVT.

– Ska vi komma framåt så måste vi ha två parter som inte är så ojämlika som de är nu, säger Stefan Löfven.

Intervjun med Stefan Löfven började i den internationella uppmärksamheten kring att han i regeringsförklaringen gjorde klart att Sverige ska erkänna Palestina som en suverän stat.

– Vi vill att det ska ske så fort det går. Margot Wallström påbörjar en process med samtal med flera aktörer i detta, säger Stefan Löfven i Agenda.

Det ska inte göras förhastat, men inte dras ut på tiden, menade Stefan Löfven, och betonade att målet är att Israel och Palestina ska kunna leva bredvid varandra i fredlig samexistens.

”Vi måste gå före”

Poängen med att erkänna Palestina som en stat är att jämna ut ojämlikheten mellan de båda parterna i konflikten.

– Ska vi komma framåt så måste vi ha två parter som inte är så ojämlika som de är nu. Vi vill gå före och hoppas att fler länder gör det, säger Stefan Löfven.

Samtidigt poängterade han att 130 länder redan har erkänt Palestina, och att Sverige inte var unika i beslutet.

Men blir det inte ett indirekt stöd till terrororganisationen Hamas, undrade programledaren Camilla Kvartoft.

– Man erkänner ingen regering eller regim, man erkänner staten som sådan. Det ligger ett stort ansvar på den palestinska ledningen att se till att samtalet kommer i mål så man får en fredlig lösning, säger Stefan Löfven.

”Vi hatar inte Israel”

Kritiken från Israel har varit tuff under helgen, och den svenska ambassadören i Tel Aviv har kallats på samtal hos utrikesministern.

– Vi hatar inte Israel. Israel ligger oss nära om hjärtat och vi vill ha en bra dialog med både Israel och Palestina. Det här är ett sätt att ta den här processen framåt, säger Stefan Löfven.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN