Andersson och Borg ägnade halva tiden åt kritik

Foto: Hälften kritik Anders Sundell mäter hur politiker utnyttjar sin talartid. Bilden är från hans twitter-konto @AndersSundell
NYHETER

Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S) ägnade knappt hälften av sin tid i SVT:s Agenda till att kritisera sin motståndare.

Statsvetaren Anders Sundell klockade politikernas kritik och menar att det var väntat.

– När de pratar om den andra så är det nästan alltid kritik, säger Anders Sundell.

Finansminister Anders Borg ägnade 45 procent av de 5:58 minuter han talade till att kritisera Magdalena Andersson.

Motsvarande siffror för den socialdemokratiska talespersonen var 48 procent av 5:20.

– Jag har sett dem en gång tidigare, i våras. Då var det extremt negativt och de ägnade tre fjärdedelar av tiden till att kritisera. Nu var det runt hälften och det är ju ganska mycket det med kan man tycka, säger statsvetaren Anders Sundell, som bloggar om sina mätningar av politikerna på DN.

Mer om egna förslag

För den som sett Andersson och Borg debattera tidigare bjöds inte på mycket nyheter i form av argumentationspunkter, menar Sundell.

– Alla som såg debatten märkte att de har sina talarpunkter. Har man sett de prata det senaste halvåret så vet man vad de ska säga.

– Inför debatten var jag inställd på det värsta, att de uteslutande skulle prata om den andres fel. Nu nämnde de lite mer om sina egna förslag.

Förra söndagen möttes Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i Agenda.

– Andersson och Borg la något mindre tid på kritik än Reinfeldt och Löfven, men även de la omkring hälften av tiden på att kritisera, säger Anders Sundell.