WHO: 120 sjukvårdare offer för ebola

1 av 2 | Foto: Läkare utan gränser med en person som dött av ebolaepidemin i Guinea.
NYHETER

De riskerar sina liv - och dör.

Minst 120 sjukvårdsarbetare har dött till följd av ebolautbrottet.

Mer än dubbelt så många har smittats.

Ebolautbrottet i Västafrika har hittills skördat tusentals liv. Och nu dör även personalen som vårdar sjuka.

WHO uppger att minst 120 sjukvårdsarbetare avlidit. I ett uttalande från måndagen uppger världshälsoorganisationen att epidemin drabbat "ett aldrig förut skådat antal av den medicinska personalen".

De skriver också att mer än 240 sjukvårdsarbetare i Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone har smittats, rapporterar TT.

Läkare dött

I Liberias huvudstad Monrovia har tre läkare fått testa den experimentella ebola-medicinen ZMapp. En av dem har nu avlidit, uppger Reuters. Medicineringen inleddes den 13 augusti och till en början uppgav myndigheterna att allihop svarade bra på medicineringen.

Sex personer har fått ZMapp, varav två har friskförklarats och två har dött. Utöver läkaren har en spansk präst tidigare avlidit.

ZMapp består av en blandning av monoklonala antikroppar. Läkemedlet utvinns av tobaksplantor och är enligt företaget bakom, för tillfället slut.

Medicinen är tidigare helt oprövad på människor, men har testats på apor.

Möjligt läkemedel

Samtidigt står Japan färdig med sin nya antiinfluensamedicin favipiravir. Det ska vara en möjlig behandling mot ebola, skriver Al-Jazeera.

Läkemedlet godkändes av Japanska hälsoministeriet i mars, men det har ännu inte hunnit testats ordentligt.

Japans kabinettsekreterare Yoshihide Suga har sagt i ett uttalande att Japan kan erbjuda medicinen när WHO tagit beslut på hur de vill använda otestade läkemedel.

Tidigare i veckan har världshälsoorganisationen sagt att det är etiskt att använda otestade läkemedel på ebolapatienter, med tanke på utbrottets storlek.