Nato börjar få slut på bomber

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nato börjar redan få slut på precisionsbomber.

Detta visar på att de inte ens klarar att genomföra små insatser själva säger en talesman för Nato.

Knappt en månad efter att Nato har gett sig in i striderna i Libyen börjar de få slut på vissa sorters vapen, främst precisionsbomber.

Visar på begränsningar

En Nato-tjänsteman och källor inom den amerikanska regeringen säger till Washington Post att detta bara visar på de begränsningar Storbritannien, Frankrike och andra europeiska länder har när det gäller att upprätthålla små militära operationer.

Det begränsade antalet precisionsbomber – och flygplan –  som de europeiska länderna har skapar tvivel på om USA verkligen kan dra sig ur insatsen om Gaddafi inte avgår inom en snar framtid.

Källor inom Nato säger att operationen inte har minskat i styrka sedan USA drog sig ur.

Men de bomber som föredras håller snabbt på att ta slut. USA har ett lager av dem – men de passar inte de franska och brittiska plan som har använts i attackerna mot libyska mål.

Har inte tillfrågats

Efter ett möte i Berlin sa Natos generalsekreterare, Anders Fogh Rassmussen, att det behövs ytterligare tio flygplan, och att han var säker på att de skulle få tillgång till det.

Flera talesmän för den amerikanska militären säger att de räknar med att bli ombedda att hjälpa till med insatsen igen – men att de ännu inte har fått någon förfrågan från Nato.

Det finns också en möjlighet att andra länder erbjuder Nato sina flygplan och ammunition.

I Libyen har oppositionen bett Nato att skicka marktrupper för att hjälpa dem.

Publicerad: