”Han är nervös”

Nya siffror: S går om M – Reinfeldt vägrar debattera

Socialdemokraterna leder över Moderaterna med en noslängd.

Men när Juholt bjuder in till debatt får han nobben av Reinfeldt.

– Det är ett mycket märkligt agerande. Statsministern ger ett osäkert och nervöst intryck, säger statsvetaren Jenny Madestam.

För mindre än en månad sedan ledde M över S med drygt fem procentenheter. Men i Aftonbladet/United Minds senaste undersökning går Socialdemokraterna om och förbi.

S får 30,8 procent – mot 30,3 för M.

Dissade debatt

Socialdemokraterna är därmed tillbaka på siffror som motsvarar senaste valresultatet. En viss Juholt-effekt, enligt United Minds opinionschef Carl Melin:

– Socialdemokraterna och Moderaterna är i princip lika stora just nu. Det är uppenbarligen så att Socialdemokraterna har fått uppmärksamhet. Bara att man har ett ledarskap gör att intresset för S växer, säger han.

Debatten partiledarna emellan lyser fortfarande med sin frånvaro. Inför omvalet i Västra Götalandsregionen i maj bjöd Håkan Juholt in Fredrik Reinfeldt till en debatt om sjukvården.

Kritiserat besked

Men S-ledaren fick nobben.

– Socialdemokraterna måste presentera sin sakpolitik först. Först då kan vi ta debatten, säger statsministerns pressekreterare Roberta Ahlenius.

Beskedet har fått kritik från flera håll.

– Reinfeldt vill förmodligen vara förberedd till tänderna när han möter Juholt första gången. När han inte får solklara besked i alla frågor tycks han bli väldigt försiktig. Han vet att det är viktigt för Juholt att visa framfötterna. Men det finns ett mått av arrogans och maktutövning i hans agerande, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Positiv till bensinskatt

Hennes kollega, statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson, befarar att en utebliven debatt drar ner valdeltagandet i omvalet.

– Här måste alla aktörer, statsministern inräknad, ta sitt demokratiska ansvar. Vi vill ju få ett rättvisande valutslag som speglar folkviljan, säger han till TT.

I SVT:s ”Agenda” i går kväll öppnade Håkan Juholt för ett återinförande av förmögenhetsskatten. Han ställde sig även positiv till fastighetsskatt och en höjning av bensinskatten – men tänker inte prioritera rut-avdraget.

– Rut-avdraget har fyllt en funktion för en del människor, men inte för många, sa han.

KD ökar

Trots att Moderaterna tappar tre procentenheter i Aftonbladet/United Minds är ställningen mellan blocken i princip oförändrad. Det beror på att C, FP och KD går framåt.

Trenden där Moderaterna äter upp de borgerliga småpartierna tycks därmed ha vänt, i alla fall tillfälligt.

– Det finns en väldig nervositet när ett eller flera regeringspartier ligger nära fyraprocentsspärren. Det här borde göra dem lite lugnare även om de fortfarande har problem, säger Carl Melin.

Publisert: