Han misstänks ha sprängt ihjäl 12

NYHETER

Polisen har tagit fram fantombild utifrån vittnesmål

Tolv dödades och hundratals skadades av splitter vid bomdådet i Minsk i går.

Utifrån vittnesmål har polisen tagit fram en fantombild av två misstänkta män, avslöjar inrikesminister Anatoly Kuleshov.

Vitrysk säkerhetstjänst uppges ha identifierat en sannolik gärningsman.

Foto: Polisens fantombild.

Vitryska myndigheter slår fast att det handlar om en terrorhandling men ännu har ingen grupp tagit på sig bombdådet. Landets säkerhetstjänst, som fortfarande går under sovjetnamnet KGB, ska ha identifierat en misstänkt gärningsman, uppger AP.

Enligt inrikesminister Anatoly Kuleshov har polisen skapat fantombilder av två misstänkta bombare utfrån vittnesmål.

Mörkklädd bombman

En av de misstänkta bombmännen ska vara 25-30 år och 175 centimeter lång, uppger lifenews. Tolv vittnen från den bombade tunnelbanan har hjälpt polisen att ta fram fantombilden. Mannen ska ha varit mörkklädd, blå mössa, mörka byxor, svarta skor, mörkblå jacka, och burit på en stor svart sportbag.

Chefsåklagare Andrei Shved, som leder utredningen, uppger att flera personer redan har gripits misstänkta för inblandning i dådet men avslöjar inga detaljer.

”Bomben var radiokontrollerad”

Inrikesminister Anatoly Kuleshov uppger att bomben var radiokontrollerad och placerad under en bänk på Oktyabrskaya tunnelbanestation. Den exploderade mitt i rusningstrafiken när folk gick av tåget.

Dödsiffran steg på måndagen till 12. Över 200 personer har behövt uppsöka sjukhus och 157 personer ska ha fått stannat kvar, läget är kritiskt för 22 skadade.

Enligt hälsominister Vasilij Zjarko har de flesta offrens skador uppstått av splitter eller när de kastats av tryckvågen från explosionen, uppger TT. När bomben sprängdes fanns omkring 300 människor på stationen.

Lukasjenko: Hugg händerna av dem

Vitrysslands presidenten Alexander Lukasjenko ska ha krävt tuffa tag under ett möte med säkerhetstjänsten efter bombdådet, upppger AFP. Han krävde svar på frågan vem som ligger bakom dådet och att säkerhetspolisen skulle "hugga av händerna på dem som hittas med sprängämnen i sin ägo".

Alla fordon kontrolleras vid de vitryska gränserna och polismyndigheter med ansvar för säkerheten på allmänna platser är på högsta beredskap, meddelades i ett skriftligt uttalande från presidentkansliet, enligt Interfax. Inspelningar från alla övervakningskameror kontrolleras också.

Oppositionen i Vitryssland befarar att president Lukasjenko, som dubbats till "Europas sista diktator", ska använda det inträffade för att ytterligare öka kontrollen och förtrycket mot oliktänkare.