Bangkok hotas av svårt oväder

NYHETER

Folket kräver klara besked från staten

1 av 6

Ovädret i Thailand har redan förstört fabriker, åkrar och tusentals hem.

Nu väntas ovädret nå huvudstaden Bangkok – men myndigheterna är tysta.

– Dölj inte sanningen, det kommer bara leda till mer panik, säger thailändaren Kuealapat Atsawasiramanee.

Sedan juli har 283 personer dött efter översvämningarna i Thailand som redan påverkat 8,2 miljoner människor.

Nu väntas ovädret slå till mot niomiljonersstaden Bangkok. Arbetet med att bygga skyddsvallar runt staden har pågått en längre tid, men myndigheternas försök att lugna befolkningen har inte fungerat.

Invånarna har själva börjat bygga vallar av cementblock och sandsäckar.

– För att vara uppriktig så vet jag inte vad som kommer att hända med Bangkok. Om det kommer bli översvämmat eller inte vet jag inte. Det är så mycket nyheter och information som florerar att jag inte vet vad jag ska tro, säger 26-årige Kuealapat Atsawasiramanee till AP.

”Dölj inte sanningen”

Han och familjen bor en kilometer från floden Chao Phraya  och de är besvikna på informationen som kommit från thailändska staten.

– Om det kommer att bli översvämning måste myndigheterna säga det. Dölj inte sanningen, det kommer bara att leda till mer panik, säger han.

Invånarna i Bangkok har varnats för att vattenflödena kan bli höga när vatten från norra delarna av landet tillsammans med regn når huvudstaden.

– Översvämningarna kommer bara att påverka ytterkanten av Bangkok och kommer inte spridas i andra områden, säger dock premiärministern Yingluck Shinawatra.

Frivilligarbetaren Troy Pannvaj säger att man pumpar så mycket vatten som möjligt i Chao Phraya-floden som ringlar sig igenom Bangkok. Under helgen tror man att skyfall gör att utflödet stannar av.

– Om vallarna brister kommer det här vattnet att flöda genom Bangkok väldigt snabbt, säger Pannvaj enligt AP.

UD avråder

Enligt UD:s hemsida är situationen i Bangkok fortfarande under kontroll, men man skriver att prognoserna för söndag är de mest kritiska för staden.

”För resande och bosatta i Bangkok kan det vara lämpligt att tänka på vilka praktiska åtgärder som man själv kan vidta för att vara förberedd ifall området där man befinner sig översvämmas”, skriver UD.

Man avråder från icke nödvändiga resor till de fyra södra provinserna i Thailand Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.