Mubarak gömmer sig i sitt palats

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hosni Mubarak gömde sig i går i sitt vinterpalats vid Röda havet.

Det ligger bara några kilometer från det svenska turistparadiset Sharm el-Sheikh.

Där har han tagit emot världsledare som George Bush och Hillary Clinton.

Under fredagen stod det klart att Mubarak direkt efter sitt tv-tal på torsdagskvällen flög till sitt palats i Sharm el-Sheikh vid Röda havet.

Där har han genom åren tillbringat mycket tid, och han har ofta tagit emot internationella gäster där. Mubaraks ägor ligger vid en golfbana, belägen cirka en mil nordost om Sharm el-Sheikh alldeles invid Röda havet. En lång infart till Mubaraks palats vaktas vanligtvis av beväpnad polis.

I palatset har presidenten ofta mött världsledare. I ett amerikanskt ambassaddokument, som avslöjats av Wikileaks, framgår hur mötena hos Mubarak gick till. Den 8 januari 2008 tog Mubarak emot en amerikansk kongressledamot i Sharm el-Sheikh.

Mubarak var vid gott humör. Han reste sig utan problem från sin stol flera gånger för att peka ut aktiviteter på golfbanan och för att bli fotograferad med sina besökare, står det i ambassaddokumentet.

Mubarak diskuterade sina favoriträtter under besöket: bönor och falafel — foule och taamiya.

Han beställde fram ett stort fat med färska taamiya-sandwiches till lunchen och stoppade lustfyllt i sig flera stycken, heter det i ambassaddokumentet.

Publicerad: