Nu blir det ”vanlig” svensk vinter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-11

Väderstatistik från 150 år talar för att extremkylan nu tar paus till och med februari

Extremkylan som trängt genom märg och ben hittills i vinter tar nu paus.

Under resten av januari och februari blir det "vanlig" vinter med omväxlande snö och tö.

– Statistiken talar för det, säger före detta riksdagsledamoten och väderoraklet Ingemar Vänerlöv.

Redan i november förutspådde Kristdemokraten Ingemar Vänerlöv i en artikel i Aftonbladet att extremkylan skulle släppa sitt grepp över åtminstone södra Sverige en bit in i januari.

– Allt tyder nu på att resten av januari och februari blir relativt normala vintermånader, säger han.

Svårt sia om våren

Däremot är det ännu för tidigt att säga särskilt något om mars och april.

– Halva vintern har inte passerat ännu och därför är det omöjligt att säga något om vädret under senvintern och våren, säger Ingemar Vänerlöv.

Han har i många år varit väderobservatör för SMHI och specialiserat sig på att studera väderstatistik från de senaste 150 åren.

– Jag försöker se mönster som går igen, säger han och förklarar att väderstatistik inte är någon exakt vetenskap utan handlar om vad som är den mest sannolika väderutvecklingen.

Växlande väder framöver

Enligt Daniel Fredriksson, meteorolog på Storm Geo, är det inte fel att säga att det nu blir "vanlig vinter" – åtminstone ett tag framöver.

– Det kommer bli mer växlande väderläge den närmsta tiden. Så långt jag kan se verkar extremkylan inte riktigt komma tillbaka även om det blir lite kallare nu under torsdag och fredag, säger han.

Fram tills dess kan södra Sverige räkna med temperaturer omkring nollan. Under natten till onsdag drar ett snöfall in västerifrån. Det väntas ge omkring fem centimeter snö först i Dalarna och Härjedalen och sedan under onsdagen även i resten av Sveland och Götaland.

Mildare till helgen

På torsdag och fredag har snöfallet dragit förbi och det kan bli från nollan ner till minus sju grader i Götaland och omkring minus tio i Sveland. I Norrland blir det mellan 10 och 20 minus under torsdagen men under fredagsdygnet ända ner till minus 25.

– Under helgen ligger sedan kylan kvar över Norrland men i Götaland och södra Svealand blir det mildare igen, säger Daniel Fredriksson.