Kongressledamot sköts i huvudet

Jared Loughner tros
ligga bakom massaker

Den amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords sköts i huvudet vid en massaker i Tucson, Arizona.

Giffords har opererats och vårdas på intensivvården – men minst sex personer har mist livet.

Jared Loughner, 22, misstänks för massakern.

22-årige Jared Loughner rusade plötsligt fram och började skjuta, rapporterade en journalist på plats för NPR, National Public Radio. Gabrielle Giffords stod och talade med ett par när mannen började skjuta utan urskiljning och sedan flydde, enligt NPR.

Han tacklades av folk som såg honom fly och greps.

Giffords togs till sjukhus där hon opererades efter att ha skjutits i huvudet.

”Fortfarande sövd”

Vid 22.15 höll en kirurg en presskonferens som sändes av CNN.

– Hon är nu på intensivvårdsavdelningen, fortfarande sövd. Inom det närmaste dygnet kommer vi att veta mer. Nu är jag så optimistisk som situationen tillåter.

Kulan som träffade Gabrielle Giffords huvud gick rakt igenom hjärnan och ut igen, enligt kirurgen.

Jared Loughner greps på platsen och hade bara timmar före dådet skrivit ett meddelande på sin numera raderade Myspace-profil.

”Hejdå vänner. Snälla var inte arg på mig”, skrev Loughner.

Ett barn har dött

Uppgifter om hur många som skadats i massakern går isär, men minst sex personer ska ha avlidit. Enligt en kirurg från sjukhuset en nioårig flicka ha dött på sjukhuset.

Tillståndet för fem patienter var kritiskt medan de övrigas tillstånd beskrevs som stabilt.

Bland de döda fanns en domare verksam vid den federala domstolen.

Många skott

Skottlossningen ägde rum utanför en mataffär i Tucson där Giffords höll ett offentligt möte. En anställd på ett företag i närheten, Jason Pekau, berättar för CNN att han hörde 15 till 20 skott i mycket snabb följd.

Skottlossningen inträffade vid tiotiden på förmiddagen enligt polisen. Det var inte uppenbart att skytten inriktade sig just på henne eftersom han sköt rakt in i folksamlingen, till synes utan urskiljning.

Vapenanhängare

Den 40-åriga Giffords är medlem av USA-kongressens representanthus. Av presentationen på Giffords hemsida framgår att hon är anhängare till vapeninnehav och själv länge har haft skjutvapen.

Hon började arbeta i kongressen i januari 2007 och har engagerat sig i frågor som immigrationsreform, stamcellforskning, alternativa energikällor och högre minimilön, rapporterar Reuters. Giffords, som var en måttfull politiker, satt på sitt tredje mandat i kongressen. Hon omvaldes senast den 2 november 2010.

Saknade skydd

Giffords hade meddelat på sin hemsida att hon skulle hålla ett politiskt möte med direkt dialog med väljarna. Bara någon timme före mötet twittrade hon och uppmanade folk att komma förbi.

Giffords hade rätt till säkerhetsvakter, men enligt vad källor sagt till CNN hade hon inget skydd.

Gabrielle Giffords var nygift med astronauten Mark Kelly. Hon uttryckte aldrig någon oro för sin säkerhet, sade väninnan Sylvia Lee till CNN.

Här inträffade dådet
Publisert: